​Viides matkustusviikko

“Overland 12” -retkikunnalla on takanaan 11 500 kilometriä - se on neljännes koko Afrikan kiertomatkasta. Kaksi uutta maata on jäänyt taakse: Norsunluurannikko ja Ghana.

Tässä vaiheessa matkaa IVECOn Beppe Simonato ei saa mielestään hetkeä, kun häntä tähdättiin Kalashnikov-kiväärillä. Kun karavaani oli ylittänyt Norsunluurannikon rajan, sen kimppuun hyökättiin ja tiimin eteneminen estettiin. Aseilla uhattu miehistö joutui ajoneuvoineen vallankumouksellisen joukon panttivangeiksi. “Overland 12” vapautui ja pystyi jatkamaan matkaansa vasta seuraavana päivänä, kun Bebbe Tentin johtamat neuvottelut tuottivat tulosta.

Norsunluurannikko oli Ranskan siirtomaa vuoteen 1960 asti. Vuodesta 2002 vuoteen 2004 Norsunluurannikolla riehui kiivas sisällissota, ja tilanne on vasta nyt alkanut tasaantua. Sisäiset jännitteet ovat pakottaneet vallankumoukselliset joukot ryhtymään ääritoimiin saadakseen kansainvälistä huomiota - tämän sai myös “Overland 12” -miehistö kokea.

Tämän traumaattisen kokemuksen jälkeen saattue jatkoi matkaa Norsunluurannikon pääkaupunkiin, Yamoussoukroon, ja sieltä kohti Ghanaa pitkin asfaltoituja teitä seudulla, jossa pienten kylien tilalle oli syntynyt kaupunkeja.

Ghanan Kumasissa - joka tunnetaan maailmanlaajuisesti Nobelin rauhanpalkinnon voittajan ja YK:n entisen pääsihteerin Kofi Annanin ansiosta - “Overland”-tiimille avautui tilaisuus osallistua ashantien juhlallisuuksiin. Juhlallisuuksien jälkeen ryhmä jatkaa matkaa maan pääkaupunkiin Accraan, jossa lähes koko tiimi vaihdetaan suunnitellusti.

Tiimi vaihtuu, ja uusi vastaavat taidot omaava miehistö alkaa suorittaa samoja tehtäviä ja kuljettaa oransseja IVECO-ajoneuvoja eteenpäin. 

Vaikka takana on jo pitkä matka, IVECO-ajoneuvot ovat erinomaisten teknisten ominaisuuksiensa ansiosta valmiina siirtymään tutkimusretken seuraavaan vaiheeseen: “Overland 12 – Musta Afrikka”.