​Overland, tutkimusretket ympäri maailmaa Iveco-ajoneuvoilla

Overland 12 -retkikunta saapui Afrikkaan jätettyään Torinossa sijaitsevan Ivecon päämajan taakseen tammikuun kolmantena päivänä 2010.

Kun ensimmäiset 2400 kilometriä olivat takanapäin, ajoneuvot kuljetettiin torstaina, 7. tammikuuta, eteläisen Espanjan Algecirasista Marokon Tangeriin.

Retkikunta matkusti Atlantin rannikkoa pitkin tavoitteenaan saavuttaa Etelä-Afrikka maaliskuussa. Paluumatkalla seurueen reitti kiersi läpi keskisen Afrikan ja saapui lopulta Roomaan toukokuussa kuljettuaan kaiken kaikkiaan 47 000 kilometrin matkan: yli viisi kuukautta kestävä matka niin ympäristön kuin logistiikankin kannalta vaativilta alueilta takaisin turvallisiin oloihin saattaa ajoneuvot ja koko Overland-tiimin yhteen hyvin erilaisten kansojen ja maantieteellisten alueiden kanssa.

Aiempien retkikuntien tapaan myös Overland 12:sta  käytössä oli erilaisia IVECO-ajoneuvoja: mukana nykyisin jo menneeseen aikaan kuuluva "nokkamalli" 330.30 ANW, jonka Mussa & Graziano -yhtiö oli varustanut ruokailu- ja makuutilaksi, uusimman sukupolven, kokonaismassaltaan 5,5 t painava Daily 4x4, jonka Onnicar oli puolestaan varustanut ensiapu- ja elvytystiloiksi, Speretton mobiilityöpajaksi muuntama Trakker 6x6 sekä kaksi pitkän akselivälin Massif 4x4 -ajoneuvoa, jotka TruckTech oli varustanut TV-ryhmän kuljetusta varten.

Retkikunta kiinnitti huomiota erityisesti humanitääriseen näkökulmaan. Ospedaliero-Universiatario-yhtiö ja Parman yliopisto olivat yhdessä valinneet tiimiin neljä lääkäriä, jotka matkustivat Daily 4x4 -ajoneuvossa ja vuorottelivat keskenään keräten tietoja tilastoja varten, välittäen eteenpäin uutta tietoa ja osaamista ja hyödyntäen myös edistyksellisiä telelääketieteen menetelmiä, joista on reitin varrella oleville lääkintäasemille hyötyä sekä nyt että tulevaisuudessa.

Beppe Tenti johti tälläkin kertaa neljässä vuorossa toimivaa 16-henkistä ryhmää. Kaikkiaan retkikuntaan osallistui 40 ihmistä, mukaan lukien Beppe Simonato IVECOn asiakastuesta. Simonaton tehtävänä oli valvoa kuuden IVECO-ajoneuvon teknistä ylläpitoa ja pitää yhteyttä Ivecon pääkonttoriin Torinossa.

www.overland.org

Iveco ja Overland-projekti: seikkailu jatkuu