Terug naar PERSBERICHTEN

IVECO is verheugd over het besluit van de Duitse parlementaire verkeerscommissie

​om de tolvrijstelling voor zware vrachtauto's op aardgas te verlengen.

Karl Holmeier, lid van de Duitse parlementaire verkeerscommissie en lid van het Duitse parlement, heeft de plannen voor de uitbreiding van het tolvrij rijden voor zware vrachtwagens op de snelwegen bevestigd.

Indien het voorstel zoals verwacht door het Duitse parlement en de Bondsraad wordt goedgekeurd, zullen voertuigen voor gecomprimeerd en vloeibaar aardgas (CNG en LNG) boven 7,5 ton tot 31 december 2023 worden vrijgesteld van tolheffing op autosnelwegen.

De uitbreiding zal ten goede komen aan de vervoerders die de zware vrachtwagens van de IVECO in hun wagenpark exploiteren, zowel op de Duitse als op de internationale routes, vanwege de centrale ligging van het land op het kruispunt van de belangrijkste Europese langeafstandscorridors.

De tolvrijstelling zal de Total Cost of Ownership (TCO) van de Natural Power-vrachtwagens van IVECO verder verlagen, waardoor de financiële voordelen toenemen en het rendement van de investeringen in deze voertuigen wordt verbeterd. Samen met de uitbreiding van het aardgasdistributienetwerk zal dit de overgang naar deze schone en aanzienlijk stillere technologie stimuleren.


Verwacht wordt dat het Duitse parlement en de Bondsraad de vrijstelling van tolheffing voor voertuigen op aardgas boven 7,5 ton, die voor het eerst werd ingevoerd op 1 januari 2019, zullen verlengen tot 31 december 2023. Dit betekent dat IVECO's aardgas IVECO S-WAY NP en IVECO X-WAY NP zware vrachtwagens tolvrij zullen blijven rijden op de Duitse autosnelwegen, wat de financiële voordelen van deze voertuigen voor logistieke bedrijven en lichte bouwbedrijven nog vergroot.

Thomas Hilse, Brand President van IVECO, verklaarde: "Wij zijn verheugd over het nieuws dat de verkeerscommissie van het Duitse parlement een nieuw voorstel in het Parlement heeft ingediend om de tolvrijstelling voor zware vrachtauto's op aardgas te verlengen. Het definitieve besluit, dat in juni wordt verwacht, zou een duidelijke erkenning betekenen van de milieuvoordelen van deze technologie op de weg naar nul uitstoot. De LNG-infrastructuur groeit en er komen steeds meer nieuwe tankstations bij, zoals die welke onlangs in Berlijn Potsdam is geopend. Samen met het uitbreidende distributienetwerk en de bestaande overheidssubsidies ter ondersteuning van deze brandstof, zou dit een duidelijk signaal zijn naar onze klanten dat de overgang naar LNG-transport niet te stoppen is - en met biomethaan kan het emissievrij".

De nieuwe lange afstands IVECO S-WAY NP in de volledige LNG-versie is het perfecte voertuig om te genieten van de vrijstelling: als enige zware vrachtwagen die speciaal is ontworpen voor het langeafstandsvervoer, heeft hij de grootste autonomie op de markt met een bereik tot 1.600 km. De IVECO S-WAY werd gelanceerd in 2019 en is al snel een favoriet geworden onder eigenaars en chauffeurs.

IVECO is al meer dan 20 jaar een pionier op het gebied van aardgastechnologie, wat heeft geresulteerd in haar toonaangevende volledige lijn van aardgasvoertuigen en de ervaring die haar dealernetwerk heeft opgedaan door de meer dan 7.000 LNG-voertuigen die in heel Europa worden verkocht, te ondersteunen.

Vandaag de dag bestrijkt het aardgasdistributienetwerk al de belangrijkste transportroutes in Europa en de ontwikkeling ervan neemt toe. Het aantal LNG-tankstations zal naar verwachting stijgen van 249 in 2019 tot meer dan 450 in 2022.

Vrachtwagens die op routes door Duitsland rijden, zullen niet alleen het financiële voordeel van de tolvrijstellingen hebben, maar ook het operationele voordeel van een goed ontwikkelde infrastructuur, die op korte termijn verder zal worden uitgebreid als gevolg van de focus van de Duitse Bondsregering op aardgas als een belangrijk onderdeel van haar strategie om haar klimaatdoelstellingen te bereiken. Buiten de Duitse grenzen komt een ander signaal voor de invoering van de aardgastechnologie in het vervoer uit Oostenrijk, dat een vrijstelling van het sectorale rijverbod in Tirol voor LNG-trucks heeft ingevoerd. Op 1 januari 2020 is ook een wijziging van de belastingregels voor aardgas van kracht geworden, waarbij LNG nu als gas wordt geclassificeerd en dus niet langer aan de belasting op fossiele brandstoffen wordt onderworpen.


Download PDF