Pressmeddelande

Nya Iveco Daily - en ny hjälte

Nya Daily – en ny ”hjälte” för professionella transporter
Snart kommer den nya versionen av Iveco Daily – det populäraste arbetsredskapet inom den professionella transportsektorn som marknadsförs överallt i världen och som passerat två miljoner sålda enheter. Den nya versionen av Ivecos lätta nyttofordon lanseras i september och för vidare de egenskaper som ligger till grund för dess stora framgång bland yrkesfolk inom transportområdet. Ända sedan början har Daily – med sin chassiram med längdbalkar i stål hämtade från Ivecos tunga lastbilar – utmärkt sig genom robusthet, slitstyrka och smidiga påbyggnadsmöjligheter som placerat den i kategorins topp.  Den är en pålitlig, ekonomisk och miljövänlig följeslagare som uppfyller alla logistiska behov inom gods- och persontransporter. För stadstrafik såväl som för snabba regionala transporter eller krävande terränguppgifter har Daily länge varit det optimala valet i den lätta transportsektorn.
Med den senaste utvecklingen för Nya Daily vidare alla de kvaliteter som ligger till grund för dess goda rykte: robusthet, styrka, driftsäkerhet och mångsidiga användningsmöjligheter. Dessa egenskaper, som Iveco fortlöpande arbetar på att förbättra, kommer främst till uttryck i de nya motorerna till Nya Daily, vilka kännetecknas av ännu större effektivitet liksom förbättrad bränsleekonomi och miljövänlighet.
Den mest banbrytande nyheten är den nya 4-cylindriga Euro 5 FPT Industrial-dieselmotorn på 3 liter, som levererar en nominell effekt på 205 hk (150 kW) och ett maximalt vridmoment på 470 Nm. Med användning av två turboladdare – en kompakt turbo med låg tröghet som ger en snabb och kraftfull respons redan vid låga motorvarvtal, och en större turbo som levererar maximala prestanda – uppnås högre vridmoment och effekt, samtidigt som utsläpp och bränsleförbrukning reduceras. Med Heavy Duty-dieselmotorn på 3 liter och Natural Power-versionen, som kör på naturgas, uppfyller Nya Daily 2011 EEV-miljönormen för särskilt miljövänliga fordon (Enhanced Environmentally friendly Vehicle), som just nu är den strängaste EU-standarden på utsläppsområdet.
FPT Industrial-motorn på 2,3 liter har förbättrats med ett högre vridmoment på 320 Nm och användning av den nya Multijet II-tekniken med multi-event-insprutning, som optimerar förbränningsprocessen och ger betydande fördelar i form av lågt buller och reduktion av bränsleförbrukning och avgasutsläpp.

I samtliga dieselmotorer används ett avancerat EGR-system med förbättrad kontroll, som sörjer för exakt fördelning av de recirkulerade avgaserna mellan motorns cylindrar, och alla är som standard utrustade med dieselpartikelfilter (DPF). Avgassystemets konstruktion och regenerationssystemet har optimerats med särskild hänsyn till utsläppsnivån vid stadskörning.

För Daily 2011 går miljöhänsynen hand i hand med hänsynen till medtrafikanterna, varför arbete även lagts ned på de aktiva och passiva säkerhetsåtgärderna. De nya lampgrupperna innehåller varselljus, medan de försänkta dimljusen är försedda med Fog Cornering – en funktion som lyser upp vägen genom att följa vändradien.
Dessutom är Nya Daily som standard försedd med det nya ESP 9-säkerhetssystemet med aktiva sensorer som omfattar: ABS (låsningsfria bromsar), EDB (elektronisk bromskraftsfördelning), ASR (antispinnreglering), MSR (motorbromsreglering), ESP (elektroniskt stabilitetsprogram), HBA (hydraulisk bromsassistans), hill holder (för start i uppförslut), LAC (Load Adaptive Control, som registrerar lastens viktfördelning), TSM (kontroll av släpvagnens stabilitet), HRB (ökad bromskraft på bakaxeln vid nödbromsning), HFC (hydraulisk kompensation för förlust av bromskraft), RMI (krängningshämmare) och ROM (tippningsskydd).
Med sin ledande ställning inom kategorin för Daily 2011 vidare det traditionella utbudet med 6 varianter med en totalvikt från 3,2 till 7 ton, en nyttolast på upp till 4,7 ton och en lastvolym på upp till 17,2 m3. Även motorutbudet är komplett och inkluderar även naturgas- och eldrivna motorer.
Körkomforten har också förbättrats genom rattaxeljustering och större justeringsintervall för sätena.
Nya Daily bekräftar därmed de medfödda talanger och värden som ligger i dess ”starka och professionella” DNA, och understryker de bränsleekonomiska och miljövänliga egenskaper som var nyckelorden för versionen från 2009, vilken sålts i över 100 000 exemplar de senaste två åren. Nya Daily kommer åter att bli det konkreta svaret för dem som är ute efter teknisk förnyelse och hållbara transporter, men utan att för den skull ge avkall på prestanda, driftsäkerhet och robusthet. Nya Daily är utan tvekan det mest konkreta exemplet på en produkt under ständig förbättring som inte ger upp inför ens de mest krävande uppdrag. En verklig hjälte – precis som dess följeslagare – i det dagliga arbetet.
Iveco
Iveco, ett bolag i Fiat Industrial-koncernen, utvecklar, tillverkar och marknadsför ett brett spektrum av lätta, medeltunga och tunga yrkesfordon, entreprenadfordon, bussar för stads- och linjetrafik samt specialfordon för brandbekämpning, terränguppgifter, militär och civilförsvar.
Iveco har ca 25 000 anställda och 24 produktionsföretag i 10 länder över hela världen och tillämpar den senaste teknologin, utvecklad vid 6 forskningscenter.  Förutom i Europa finns Iveco i Kina, Ryssland, Australien och Latinamerika. Ca 5 000 försäljningskontor och servicecenter i över 160 länder garanterar teknisk support överallt på jorden där en Iveco-lastbil är i arbete.
Turin, 1 juli 2011