Pressmeddelande

Nya Iveco Daily vald till ”Van of the Year 2015”
Nya Daily, tredje generationen av Ivecos lätta nyttofordon, har blivit utnämnd till ”International Van of the Year 2015” av en jury bestående av 23 journalister från ledande europeiska biltidningar. Det eftertraktade priset går till det fordon som enligt juryn ”har gett det bästa bidraget till effektiviteten och hållbarheten inom landsvägstransporter med särskild tonvikt på miljö- och säkerhetshänsynen”.
 
Det prestigefyllda priset delades ut i samband med den 65:e internationella Hannover-mässan, som är Europas viktigaste forum för transportsektorn.
 
Konkurrensen var den hårdaste sedan priset instiftades 1991, och Ivecos nya Daily vann med en marginal på 17 poäng över de övriga finalisterna från Fiat, Ford, Mercedes-Benz och Renault-Opel. Vid omröstningen var nya Daily förstahandsvalet för de 23 jurymedlemmarna.
 
Då Pierre Lahutte, Ivecos Brand President, tog emot priset av ordföranden för bedömningskommittén för Van of the Year 2015, Jarlath Sweeney, sa han: ”Vi är mycket stolta över att vår nya Daily har tilldelats detta prestigefyllda erkännande som Van of the Year. Nya Daily representerar ett viktigt kliv framåt för Iveco när det gäller att förbättra de totala ägandekostnaderna, komforten, köregenskaperna, produktiviteten och hållbarheten. Vi vill gärna tillägna detta pris åt våra kunder, som varje dag sätter sin tillit till denna trofasta och driftsäkra samarbetspartner.”
 


Nya Dailys starka kort
 
Nya Daily är ett helt nytt fordon med en lasteffektivitet i kategorins toppskikt. Den har klassens bästa volymkapacitet och nyttolast, komfort och köregenskaper som en personbil samt ytterligare optimerad bränsleförbrukning. Detta är de viktigaste egenskaperna hos tredje generationen av Ivecos lätta nyttofordon, vars komponenter till 80 % fått ny utformning.
 
Två fordon i ett, den bästa Dailyn någonsin, med en perfekt balans mellan de banbrytande tekniska nyheterna liksom vidareutveckling och förstärkning av arvet från föregångarna. Nya Daily är den mest populära samarbetspartnern bland yrkesfolk inom transportsektorn, eftersom den är bekväm och praktisk som ett lätt nyttofordon, samtidigt som den erbjuder samma maximala driftsäkerhet, effektivitet och mångsidighet som alltid har gjort denna modell tongivande inom sektorn. Nya Daily har behållit sin klassiska chassiramkonstruktion, som länge varit en del av dess DNA och som ger den styrka, mångsidiga användningsmöjligheter och lång livslängd, förutom maximal flexibilitet för påbyggnad av chassiversionerna.
 
Tredje generationens Daily är dessutom starkt affärsinriktad och ger en avsevärd sänkning av bränsleförbrukningen jämfört med föregående modell med en betydande minskning av driftskostnaderna, samtidigt som den har kategorins bästa prestanda med ett brett urval av motorer, växellådor och bakaxelutväxlingar.
 
Nya Daily har en rad viktiga tekniska egenskaper som är avsedda av sänka bränsleförbrukningen. Bränslebesparingen ligger i snitt på 5,5 %, beroende på version, och kan nå upp på 14 % med Ecopak (som inkluderar Start&Stop) för stadskörning. Även aerodynamiken har förbättrats, främst på skåpbilsmodellerna, med luftmotståndskoefficienten (Cw) reducerad med 6 % (från 0,335 till 0,316). 
 
Den nya framhjulsupphängningen QUAD-LEAF, som förbättrar köregenskaperna utan att kompromissa med den välkända manöverförmågan i trånga utrymmen, liksom den nya 8-stegade automatiska växellådan HI-MATIC, som presenterades för en internationell publik på IAA i Hannover, sätter en hög standard för flexibilitet, effektivitet och bränsleekonomi samt maximal körkomfort.
 
Bilen är dessutom utrustad med nya, avancerade telematiksystem som IVECONNECT, ett exklusivt system för enkel och integrerad styrning av infotainment, GPS, förarassistanssystem och avancerade tjänster för vagnparksstyrning.
 
Önskemålet om ökad effektivitet har resulterat i nya och intuitiva knappar och reglage som skapar en produktiv arbetsplats. IVECONNECT är försedd med en 7"-pekskärm som är inbyggd i instrumentpanelen och som levereras komplett med radio, CD-spelare, kompatibelt USB-uttag för iPod/iPhone och MP3-spelare samt Bluetooth-anslutning med knappar på ratten och AUX-/video-uttag.
 
IVECONNECT DRIVE omfattar navigationssystem med ”truck navigation”, ett ”Driving Style Evaluation”-system som vid behov fungerar som en instruktör under körningen, samt säkerhetssystemet ”Driver Attention Support” som skyddar föraren vid ouppmärksamhet och dåsighet.
 
Men det är inte allt: bilens komfort har också förbättrats ytterligare. Hytten i nya Daily har blivit mer komfortabel och mer bullersvag och ger samma körställning och känsla som en personbil i lyxklassen. Samtidigt finns det en stor mängd stängda och öppna förvaringsutrymmen. Den ergonomiska utformningen av reglagen är förstklassig, ljudisoleringen har förbättrats, klimatanläggningen är effektivare och körkomforten är utmärkt under alla lastförhållanden.
 
De avancerade tekniska lösningar som används i nya Daily spelar en viktig roll för hållbara transporter, även för kunden, och understryker Ivecos engagemang för att skydda miljön genom att erbjuda fordon med alternativa bränsleslag. Den nya naturgasdrivna Daily CNG, som också presenterades i Hannover, har samma starka egenskaper som dieselversionen i fråga om vridmoment, lastförmåga och köregenskaper. Chassiramens konstruktion med längsgående balkar gör nya Daily till det mest populära fordonet bland påbyggarna, eftersom den är robust och klarar av tung belastning. När det gäller Natural Power-versionen är dessutom gastankarna placerade på ett sådant sätt att de inte stjäl plats från lastrummet eller är i vägen för påbyggarna.
 
Ivecos utbud av lätta, miljövänliga fordon kommer snart att kompletteras med en eldriven version som har samma väsentliga egenskaper som de andra versionerna i form av driftsäkerhet, komfort och produktivitet, med en nyttolast på 3 ton (ett absolut rekord för en elbil) – och inte minst nollutsläpp. Den kommer att finnas som skåpbil, chassi och minibuss. Iveco, som varit föregångare inom denna teknik, har utvecklat och tillverkat den första eldrivna Dailyn, vilken har marknadsförts och servats av Ivecos återförsäljare sedan 2009.
 
Utvecklandet av nya Dailys modellprogram omfattar dessutom en toppmodell på 7,2 ton som har kategorins största nyttolast (upp till 4,9 ton) liksom två olika 4-hjulsdrivna modeller (en all-road-modell som finns som skåpbil med tvillinghjul, chassi och dubbelhytt på över 3,5 ton samt en ren terrängversion med samma permanenta 4-hjulsdrift som den tidigare 4x4 Daily-modellen).
 
Daily är ett ”globalt” fordon: hittills har över 2,6 miljoner exemplar av Daily sålts i mer än 110 länder världen över. Den tillverkas på Ivecos fabrik i Suzzara nära Mantua i Norditalien, där man nyligen gjort betydande investeringar i en modernisering av produktionslinjerna.