Pressmeddelande

Iveco segrare i Dakar 2012

Med en första-, andra- och sjätteplats på den totala ranglistan för lastbilar kom Iveco att dominera den 33:e utgåvan av Dakar – världens mest betydelsefulla rally där de flesta europeiska och asiatiska tillverkare deltog.
Petronas Iveco-team De Rooy vann rallyt med holländaren Gerard De Rooy som körde en Iveco Powerstar, en lastbil som tillverkas och säljs av Iveco i Australien. Iveco Powerstar är utrustad med en FPT Industrial C13-motor på över 900 hk samt komponenter från Magneti Marelli. Efter De Rooy kom teamets andra förare, Stacey och Biasion, i två Iveco Trakker Evolution 2, utrustade med samma motor. De tre fordonen är standardlastbilar som anpassats till rallyts extrema förhållanden och som optimerats för extra hög energieffektivitet.

Ivecos vd Alfredo Altavilla gav följande kommentar: ”Målet med Ivecos deltagande i 2012 års Dakarrally var att än en gång bevisa Iveco-lastbilarnas och FPT Industrial-motorernas ypperliga driftsäkerhet. Det är en enastående prestation att både vinna rallyt och komma i mål med tre lastbilar bland de sex första, och det visar vilken effektivitet, styrka och säkerhet som kännetecknar Iveco Trakker och Powerstar, som av kunderna redan ses som den ideala lösningen för såväl dagliga uppgifter som mer krävande utmaningar. Jag vill rikta ett särskilt tack till racerförarna och resten av teamet för deras stora engagemang och entusiasm.”

För Iveco var Dakarrallyt 2012 ett bra tillfälle att på fältet visa upp sina produkters driftsäkerhet. På sin färd genom tre sydamerikanska länder utsattes varje fordon för stora prövningar under extrema förhållanden. Tävlingen, som startade den 1 januari 2012 i Mar del Plata, gick genom Argentina, Chile och Peru och omfattade 14 etapper på totalt 850 mil, av vilka cirka 420 kördes på tid.

Iveco
Iveco, ett Fiat Industrial-företag, utvecklar, konstruerar, tillverkar och marknadsför ett brett spektrum av lätta, medeltunga och tunga yrkesfordon, entreprenadfordon, bussar för stads- och linjetrafik samt specialfordon för brandbekämpning, terränguppgifter, militär och civilförsvar.

Iveco har nästan 25 000 anställda och 24 produktionsföretag i 11 länder över hela världen och tillämpar den senaste teknologin, utvecklad vid 6 forskningscenter. Utöver i Europa finns Iveco i Kina, Ryssland, Australien och Latinamerika. Omkring 5 000 försäljningskontor och serviceverkstäder i över 160 länder garanterar teknisk support överallt på jorden där en Iveco-lastbil är i arbete.

FPT Industrial
FPT Industrial är ett bolag i Fiat Industrial-koncernen som sysslar med konstruktion, produktion och försäljning av motorer för industriellt bruk, on- och offroad-tillämpningar, marinmotorer samt motorer till kraftverk.

Sektorn sysselsätter 7 500 anställda runtom i världen, fördelade på 9 produktionsföretag och 5 forsknings- och utvecklingscenter samt förfogar över ett distributionsnätverk på 100 återförsäljare och över 1 000 serviceverkstäder, som säkerställer FPT Industrials närvaro i cirka 100 länder.

Ett mycket brett produktsortiment (5 motorfamiljer med effekt från 50 till 870 hk och växellådor med maximalt vridmoment från 300 till 470 Nm) och starkt fokus på forskning och utveckling gör FPT Industrial till en av världens ledande tillverkare av motorer för industriellt bruk.

Turin, 15 januari 2012