Pressmeddelande

Iveco introducerar tunga fordon i Sverige
Iveco går på offensiven i Sverige. Nu öppnar Iveco för försäljning av tunga fordon – Stralis och Trakker.

- Vi hoppas genom denna satsning kunna få ut ännu fler av Ivecos transportbilar på vägarna, samt att försäljningen av tunga fordon i allmänhet kan stärka Ivecos position på den svenska marknaden, säger Gunni Mikkelsen, vd för Iveco Sweden AB.

Iveco ska inledningsvis koncentrera försäljningen av Stralis och Trakker till storstadsregionerna. Tre säljare, specialiserade på tunga fordon, kommer att ansvara för försäljningen i Stockholm, Göteborg och Malmö/Helsingborg.

- Iveco är en av Europas största lastbilstillverkare och med vår långa tradition och gedigen erfarenhet av tunga fordon innebär det att vi direkt kan erbjuda kunderna lastbilar av högsta kvalitet med högsta tänkbara prestanda, fortsätter Gunni Mikkelsen.

En annan viktig del i Ivecos satsning på tunga fordon är att det redan finns ett etablerat och kompetent servicenätverk i Sverige, bland annat tack vare succén Daily som sålt i mer än två miljoner exemplar och Europas mest prisbelönta lastbil i det mellantunga segmentet, Eurocargo.

- Vi har fullserviceverkstäder som sedan länge skött service och underhåll av Iveco Stralis internationella kunder i Sverige och därför vet vi att vi kan erbjuda bästa tänkbara service direkt.

Den 3-7 maj kommer Iveco att arrangera provkörning för journalister av Stralis i Stockholm och Göteborg. Kontakta oss om ni är intresserade av provkörning, se kontaktuppgifter nedan.

Stralis – den professionella partnern Marknadsutvecklingen, kundkrav och miljöhänsyn är aspekter som Iveco har alltid lagt stor vikt vid utformningen av sina lastbilar. Dessa faktorer har spelat en viktig roll under utvecklingen av Stralis.

Nya Stralis, som lanserades 2007, har utvecklats i samråd med grupper av användare från hela världen och i synnerhet de skandinaviska länderna har haft inflytande i utvecklingen av den nya bilen, som därför i hög grad tillgodoser de svenska chaufförernas behov.

Var och en har unika egenskaper när det gäller säkerhet, design och komfort och är utrustade med Cursor-motorer som representerar toppskiktet gällande driftsäkerhet, bränsleekonomi, dragkraft, och låga bullernivåer.

Stralis-programmet är uppbyggt kring 3 motorer (Cursor 8, 10 och 13 liter) och 3 förarhytter (Active Day, Active Time och Active Space) och omfattar:

Traditionella dragbilar, plus specialutgåvor, från 360-560 hk:
  • Låg version (Low Tractor), förstärkt chassi för extra krävande tillämpningar, Auto Transport och transportfordon för distribution.
Långa chassi med lyftbar och styrande andra central axel eller med fast lyftbar dubbelhjul:
  • Traditionell 4x2 långchassi med mekanisk fjädring, luftfjädring eller full luftfjädring.
  • 6x2 långchassi med lyftbar, fast eller styrbar tredje axel med singelhjul eller styrbara dubbelhjul eller mittaxel med mekanisk fjädring och bakre luftfjädring.
  • 6x4 dragbilar och långchassi.
Alla versioner kan kombineras med olika typer av fjädring, inklusive full luftfjädring på de flesta modeller som kan justera höjden på lastbilen till den höjd som krävs för distributionstrafik och kombinerade transporter.

Stralis kan anpassas till individuella behov genom sitt breda utbud av axelavstånd för olika typer av påbyggnationer, manuella, automatiserade och automatiska växellådor samt bakaxelutväxlingar som ger optimala förhållanden mellan hastighet, totalvikt och acceleration.

Trakker - en off-road entreprenörbil i särklass

Trakker är det teknologiskt mest avancerade on/off-road programmet till bygg- och anläggningsbranschen där bilen kombinerar entreprenadbilens prestanda och robusthet med landsvägsmodellernas komfort. Trakker använder avancerad teknologi och utmärker sig genom enastående driftsäkerhet, oavsett terräng och användningsområde.
Trakker är konstruerad utifrån det enkla konceptet, att den skall uppfylla chaufförens behov maximalt både vad avser produktivitet och komfort utan att ge avkall på den styrka och driftsäkerhet, som krävs av en lastbil, som arbetar i svår terräng med tung last.

Trakker-programmet är uppbyggt kring två motorer (Cursor 10 och 13 liter) och två förarhytter (Active Day och Active Time) med låg eller hög hytt.

Trakker täcker allas behov

Med sina många varianter täcker Trakker alla tänkbara användningsområden tack vare det omfattande motorutbudet (från 330 HK till 500 HK) och axelkonfigurationer (4x2, 4x4, 6x4, 6x6, 8x4 släpdragare och 6x4 trailerdragare).

De 3- och 4-axlade modellerna fås i två versioner: med 7,7 mm ramtjocklek, som är ideal till de kunder, som övervägande använder sin lastbil till vägtransport, och med 10 mm ramtjocklek till de mest krävande off-road behoven. Dessutom finns specialmodellerna 6x4 och 8x4 till betongcisterner.

Chassiram/fjädring

En precis placering av komponenterna på chassiramen, användning av bakaxlar med dubbelreduktion och stora frigångsvinklar fram, bak och mellan axlarna gör att Trakker är i stånd till att forcera de flesta hinder, utöver att den är lätt att manövrera på snäva utrymmen.

Säkerhet

Säkerheten är fundamental för entreprenörfordon. Trakker har ett extremt effektivt bromssystem och mycket hög standard på sin säkerhetsutrustning.

Alla Cursor-motorer är utrustade med dekompressionsbromsen ITB (Iveco Turbo Brake), vars verkan förstärks av turboladdarens variabla geometri på Cursor 8 och Cursor 13 från 330 HK till 500 HK. ZF-Intarder kan fås som tillval.

Pressfrågor och provkörning

För bokning av provkörning av Ivecos Stralis, pressfrågor eller kontakt med Ivecos vd Gunni Mikkelsen är ni välkomna att vända er till Ivecos svenska marknadskoordinator Jan-Åke Carlsson:

Telefon: +45 60 40 22 58

Mail: jan-aake.carlsson@iveco.com

Iveco

Iveco utvecklar, producerar och marknadsför ett brett spektrum av lätta, medium och tunga nyttofordon, entreprenadfordon, stads- och intercity-bussar samt specialfordon till bruk inom brandsläckning, off-road, militären och civilförsvaret.

Iveco har över 27.000 anställda och 27 produktionsverksamheter fördelade på 16 länder över hela världen och sätter i bruk de senaste teknologierna utvecklade på 6 forskningscenter. Utöver Europa finns verksamheten i Kina, Ryssland, Australien, Argentina, Brasilien och Sydafrika. Fler än 4.600 serviceplatser i mer än 100 länder garanterar teknisk support över hela jorden där det finns en Iveco-lastbil i arbete.