Pressmeddelande

Samarbete mellan Iveco och Coca-Cola Enterprises
Iveco har precis levererat en Eurocargo med hybriddrift i en diesel-elektrisk utgåva med parallell hybridteknik till Coca-Cola Enterprises under European Business Summit i Bryssel. Det är första gången som denna typ av lastbil skall köras i en Europeisk storstad.

Den nya lågemissions-prototypen blev levererad till Hubert Patricot, vd for Coca-Cola Enterprises Europa. Det var Franco Miniero, Iveco’s vice vd för Sales & Marketing, som överlämnade nycklarna till den nya lastbilen.

Coca-Cola Enterprises (CCE) har valt att ingå i samarbete med Iveco i detta pilotprojekt, som syftar till att kartlägga möjligheten att använda hybridtekniken i kommersiella fordon. Coca-Cola kommer att använda Eurocargo Hybrid för distribution av företagets produkter i Bryssel fram till slutet av juli. Tack vare en nydaning som denna kommer Coca-Cola att bidraga till att minska utsläppen inom transportsektorn och skapa verkliga mätbara framsteg på vägen mot hållbar tillväxt.

Franco Miniero: “Iveco, liksom resten av Fiat Group, gör stora investeringar för miljömässig och sociala hållbarhet och vi erkänner av vi har en stor ansvarsroll inom det här området. Innovation är kärnan till hållbara transportlösningar och också kärnan till att generera ett värde för våra intressenter på ett ansvarsfullt sätt.”

“För Iveco betyder innovation inte konstlade fordon, utan ekonomiskt försvarbara teknologiska lösningar, som kan göras tillgängliga inom en snar framtid. På detta sätt kan vi säkerställa att användarna av våra produkter har de bästa förutsättningarna för att bidra till miljö-utvecklingen, som gagnar oss alla. Vårt arbete med hybrida fordon började för många år sedan och vi har främst arbetet med teknologin i stadsbussar, men nu sker också utveckling i vårt kommersiella segment och även i det mellantunga segmentet, Eurocargo.”

"Vårt samarbete med Coca-Cola Enterprises är mycket viktig för oss och är ett exempel på avancerade och ekonomiska sunda innovativa lösningar som ger upp till 30% bränslebesparingar beroende på lastbilens användning - och därmed en minskning av CO²-utsläpp."

Hubert Patricot tillägger: “Coca-Cola Enterprises har ett långsiktigt åtagande för hållbar utveckling och företaget har som mål att kombinera tillväxt med en absolut reduktion av CO²-utsläpp. Pilotprojektet med Iveco kommer därför att fungera som vägledning till hur vi ska utveckla en hållbar transportstrategi i hela vår europeiska verksamhet”

“Vi har arbetat med effektivitets-ökning hos Coca-Cola i årtionden. Nu utforskar vi metoder för att reducera vår miljöpåverkan dramatiskt samtidigt som vi levererar en exceptionellt hög kundservice. Projekt som detta pilotprojekt placerer Coca-Cola Enterprises på framkant innovationsmässigt.”

Om hybrid pilotprojektet

Coca-Cola Enterprises har ingått ett samarbete med Iveco gällande ett gemensamt pilotprojekt som syftar till att visa på möjligheten att använda hybridteknik i europeiska kommersiella fordon. Hybrid-lastbilen Eurocargo måste följa en viss distributionsrutt i Bryssel i 4 månader. Slingan är 20 kilometer lång och betjänar kunder i Bryssels centrum. Den nya Eurocargo-hybriden gör det möjligt att distribuera varor och hämta paket i städer med en bränslebesparing på upp till 30% jämfört med vanliga dieselmotorer - utan att ge avkall på fullhastighetstransport på motorvägen. Den 16-vent, 4-cylindriga Tector, Euro V Diesel-motorn med 160hk (118kW) fungerar i kombination med en elektrisk generator/motor på 60hk (44kW), en 6-växlad växellåda med automatisk övergång och ett litium-jon-batteri med en kapacitet på 1,9 kWh.

Drivlinans set-up består bland annat av att det bara är möjligt att starta med elmotorn ansluten. Automatisk start av dieselmotor sker om föraren behöver stark acceleration eller för att köra upp för brant backe där kraften från elmotorn inte räcker. Bilen har start- och stopp-funktion med återanvändbar bromsenergi och lastförmågan är endast 200 kg lägre än i vanlig dieselversion. Vidare syftar motor- och drift-bromsens program till att optimera lagrad energi genom retardationen och därigenom optimera bränsleförbrukningen ytterligare.

Iveco

Iveco utvecklar, producerar och marknadsför ett brett spektrum av lätta, medium och tunga nyttofordon, entreprenadfordon, stads- och intercity-bussar samt specialfordon till bruk inom brandsläckning, off-road, militären och civilförsvaret.

Iveco har över 26.000 anställda och 27 produktionsverksamheter fördelade på 16 länder över hela världen och sätter i bruk de senaste teknologierna utvecklade på 5 forskningscenter. Utöver Europa finns verksamheten i Kina, Ryssland, Australien, Argentina, Brasilien och Sydafrika. Fler än 4.600 serviceplatser i mer än 100 länder garanterer teknisk support över hela jorden där det finns en Iveco-lastbil i arbete.