Pressmeddelande

ECOSTRALIS – den miljö- och energivänliga lastbilen från Iveco
Som en uppföljning på framgången med ECODAILY presenterar Iveco nu ECOSTRALIS på marknaden och utökar därmed sitt sortiment av miljövänliga modeller och överför de starka fördelarna från skåpbilarna till företagets flaggskepp – Stralis.

Med ECOSTRALIS har Iveco fulländat sitt produktutbud och skapat ett modellprogram av helt förnyade lastbilar med en perfekt kombination av bränslebesparing och miljövänlighet.

ECOSTRALIS möter marknadens växande efterfrågan på transportlösningar och reducerar samtidigt vägtransporternas inverkan på miljön. Som vi alla vet är hållbarhet inom transportsektorn ett strategiskt val för Iveco, som ser innovation som nyckeln till att begränsa miljöbelastningen. Ivecos engagemang för miljön har gått hand i hand med den tekniska innovationen. ECOSTRALIS – Ivecos viktigaste bidrag till hållbara transporter – är en lastbil som med sina bränslesnåla motorer kombinerar högteknologi, miljövänlighet, produktivitet och effektivitet.

Nya ECOSTRALIS har optimerats när det gäller motorer, aerodynamik och elektroniska system och är en uppenbar kandidat som den mest effektiva och hållbara lastbilen i sin kategori.

Avancerad teknologi och körkomfort

Med ECOSTRALIS sätter sig Iveco åter på förarens plats för att kunna erbjuda en rad faciliteter och tjänster som förbättrar komforten och säkerheten, minskar bränsleförbrukningen och ökar produktiviteten. Detta uppnår man genom:
 • att skapa en komfortabel och funktionell arbetsmiljö i förarhytten
 • att erbjuda en rad avancerade, aktiva säkerhetssystem för att minska risken för olyckor och skador
 • att arrangera träningskurser för förare där de kan lära sig en säkrare och mer bränslebesparande körstil
 • att förenkla vagnparksägarnas arbete genom att erbjuda innovativa kommunikationssystem som kan övervaka prestationer och rutter för varje enskild lastbil i parken och rapportera om för stor bränsleförbrukning, optimera ruttplaneringen samt minimera ineffektivitet och väntetider.
ECOSTRALIS – perfekt formel som förenar bränsleekonomi och miljövänlighet

Hållbarhet är själva kärnan i Ivecos kultur, vilket även framgår av Ivecos löfte om att fortsätta att ständigt utveckla mer hållbara produkter som kan:
 • garantera maximal produktivitet till en minimal driftkostnad samt
 • minimera belastningen på den miljö som vi lever och arbetar i.
ECOSTRALIS inför dessa grundläggande värden i lastbilarnas segment, där de kan komma till nytta för såväl medellånga som långa vägtransporter.

På kundens sida när det gäller lastbilens livslängd

Man har utvecklat ECOSTRALIS särskilt i syfte att uppnå maximal effektivitet och minimala driftkostnader. Iveco har åtagit sig att uppfylla dessa mål under lastbilens hela livslängd i samarbete med kunden:
 • genom att i samband med köpet hjälpa kunden att hitta den bästa matchningen mellan lastbilens konfiguration och användning och erbjuda finansieringslösningar som passar den enskildes behov samt föreslå utökade garantier och underhållsavtal, som säkerställer lastbilens värde över tid och gör att den förblir funktionsduglig och ekonomisk i drift
 • när det finns behov av service genom att ställa hela Iveco-servicenätets fackmässiga kvalifikationer och kunskaper till kundens förfogande, så att han är garanterad service 24 timmar om dygnet alla årets 12 månader, för att säkerställa ögonblicklig betjäning och kortast möjliga stilleståndstid liksom garanti för optimala resultat och hög produktivitet.
Tekniska egenskaper

Samtliga ECOSTRALIS-motorer har optimerats för att reducera bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen. ECOSTRALIS är en speciell variant av AS-, AD- och ATversionerna av Stralis, försedd med en Cursor 10-motor på mellan 420 och 460 hk.
Motorprogrammet kommer inom kort att utökas till att även omfatta Cursor 13-motorn på 500 hk.

ECOSTRALIS-motorerna uppfyller EEV-normen för extra miljövänliga lastbilar, den strängaste av alla europeiska normer, med en särskild optimerad kartläggning av motorns energiförbrukning för att hålla bränsleförbrukningen nere.

ECOSTRALIS är dessutom utrustad med EBS (Electronic Braking System). Systemet anpassar bromstrycket efter den aktuella lastbilens bruttovikt (inklusive vikten av släpvagn eller trailer). ECOSTRALIS är försedd med en ECO-knapp som använder informationen från EBS-systemet om lastbilens vikt för att optimera lastbilens prestanda utifrån lastbilens totala vikt. På så vis minimeras bränsleförbrukningen under accelerationen utan att den totala hastighetsförmågan påverkas.

På lastbilar med Eurotronic-växellåda reglerar ECO-knappen växlingsstyrningen och tillåter endast helautomatiskt funktionssätt och växling enligt kriterierna för ekonomisk körning, vilket ger en ytterligare bränslebesparing.

Till följd av rullmotståndets stora betydelse för den samlade bilden är ECOSTRALIS utrustad med nyteknologiska däck som ger en avsevärd reduktion av rullmotståndet. De nya 315/70R22,5-däcken kombineras med en bakaxelutväxling på 2,64:1, vilket ger en perfekt utväxling som optimerar bränsleekonomin och köregenskaperna.

Alltjämt när det handlar om däck och vikten av korrekta däcktryck för ekonomisk och säker köning, är ECOSTRALIS utrustad med TPMS (Tyre Pressure Monitoring System) för övervakning av däcktrycket. Om det uppstår tryckförlust i ett eller flera däck, får föraren både en visuell och en akustisk varning.

Särskilt för lastbilar har den aerodynamiska designen avsevärd betydelse för bränsleekonomi och prestanda. För att minimera luftmotståndskoefficienten och optimera den aerodynamiska effekten har nya ECOSTRALIS försetts med frontspoiler och vindavvisare.

Självfallet beror den enskilda lastbilens effektivitet inte enbart på dess tekniska egenskaper, utan även på hur den hanteras och körs. Därför kan Iveco stolt erbjuda ”Blue&Me Fleet”-systemet, en kommunikationslösning utvecklad utifrån Fiat- Microsofts Blue&Me-plattform i samarbete med Qualcomm, det världsledande företaget inom lösningar för vagnparksstyrning. Qualcomms kommunikationstjänster är fullt kompatibla med ECOSTRALIS omborddator baserad på Blue&Me Fleetplattformen och ger vagnparksledaren möjlighet att få realtidsinformation från alla lastbilar som har systemet.

Omborddatorn i ECOSTRALIS kan kommunicera med lastbilens CAN-buss och inhämta data om bränsleförbrukning, tillryggalagd sträcka, hastighet, total körtid etc. och knyta dessa uppgifter till förarens identitet. Härigenom får företaget exakta upplysningar om den enskilda förarens aktivitet och körstil.

Informationen från den digitala färdskrivaren kan även fjärrnedladdas. Denna funktion ger vagnparksledaren möjlighet att logga in på färdskrivaren från en fjärrdator och ladda ned alla data av intresse utan att ha direkt åtkomst till lastbilen. Blue&Me Fleetombordsystemet skickar data via mobiltelefonnätet till Qualcomm-infrastrukturen, varifrån vagnparksledaren via en vanlig webbläsare kan få tillgång till relevanta data genom FleetVisor-webbportalen, vilken utvecklats av Qualcomm. Med en särskild integrationstjänst går det dessutom att importera data i redan befintliga programvarusystem.

För att förenkla Blue&Me Fleet-erbjudandet har Iveco utformat tre paketlösningar:
 • Baspaketet: Fjärrnedladdning av information om föraren och från den digitala färdskrivaren, handsfree-telefon och integration med ANS (Assistance Non Stop) – Iveco Customer Service-tjänsten som ger assistans och vidarebefordrar alla nödvändiga upplysningar om lastbilens felkoder och geografiska position direkt till Ivecos ANS-callcenter.
 • Mellanpaketet: Baspaketet plus elektronisk track & trace, kontroll av förartimmar och förarövervakning i enlighet med förprogrammerade KPIparametrar.
 • Utökat paket: Mellanpaketet plus pekskärm för förare och backofficekommunikation samt ”ring fence”-skydd som varnar backoffice om lastbilen lämnar ett visst fördefinierat område.
Teknisk assistans

När det kommer till teknisk assistans och service är ECOSTRALIS i konstant kontakt med de Iveco-mekaniker som ansvarar för dess reparationer och underhåll.

Blue&Me Fleet-systemet i ECOSTRALIS, som ger tillgång till Ivecos Assistance Non- Stop-telefonservice i alla länder i Europa och som ser till att aktivera närmaste Ivecoservicecenter, har nu blivit ännu lättare och snabbare att använda. Det är inte ens nödvändigt att ringa upp! Information om driftstörningar kan skickas direkt till Ivecos servicecenter tillsammans med lastbilens GPS-position, så att närmaste auktoriserade serviceverkstad omedelbart kan tillhandahålla en mekaniker.

När det rör sig om Customer Service har Iveco även utvecklat ett särskilt supportnätverk för internationella transportörer: Iveco Truck Station. Denna service omfattar ett specialistnätverk bestående av 400 servicecenter strategiskt fördelade runtom i Europa i närheten av de mest frekventerade transportlederna. Iveco Truckservicestationerna är ett led i optimeringen av Customer Service, och Iveco har använt sig av alla till buds stående medel i utvecklingen: från träningskurser till networking, diagnostisering och teleservice.

Ivecos servicenät kan läsa in driftsdata från ECOSTRALIS-lastbilarna (t.ex. data om bränsleförbrukning) direkt från motorns styrenhet och från de styrenheter som sköter övriga system. Alla data kan sändas via GPRS-nätet och är tillgängliga via alla webbläsare på en särskild portal. Det gör det möjligt att få åtkomst till och behandla driftsdata för en enskild lastbil eller en hel vagnpark på ett snabbt, tillförlitligt och ytterst effektivt sätt.

Blue&Me Fleet kan även integreras med senaste generationens satellitnavigationsenheter. Enheten är monterad i instrumentpanelen och innehåller en 5,8” pekskärm liksom redan nedladdade kartor över samtliga europeiska länder.

Säkerhet

Säkerheten har givits högsta prioritet i ECOSTRALIS, och den nya lastbilen har utrustats med några av de mest avancerade systemen på marknaden. De omfattar:

EBS (Electronic Braking System)
ESP (Electronic Stability Program)
Hill Holder
ACC (Adaptive Cruise Control)
LDWS (Lane Departure Warning System)

Fördelar med Iveco Customer Service

Ivecos servicenät är ett av de största i Europa och inkluderar över 2 300 servicecenter bemannade med specialutbildade mekaniker och utrustade med de mest avancerade diagnossystemen. Ivecos Customer Center står till kundernas förfogande om de behöver assistans, och telefontjänsten Assistance Non-Stop är öppen 24 timmar om dygnet i alla europeiska länder.

Iveco

Iveco utvecklar, producerar och marknadsför ett brett spektrum av lätta, medium och tunga nyttofordon, entreprenadfordon, stads-och intercity-bussar samt specialfordon till bruk inom brandsläckning, off-road, militären och civilförsvaret.

Iveco har över 25.000 anställda och 24 produktionsverksamheter fördelade på 11 länder över hela världen och sätter i bruk de senaste teknologierna utvecklade på 6 forskningscenter. Utöver Europa finns verksamheten i Kina, Ryssland, Australien, Argentina, Brasilien och Sydafrika. Cirka 5.000 serviceplatser i mer än 160 länder garanterar teknisk support över hela jorden där det finns en Iveco-lastbil i arbete.