Pressmeddelande

ECODAILY – den ekonomiska och ekologiska transportbilen
Iveco kan stolt presentera nya ECODAILY – den ekonomisk och ekologiska transportbilen för alla professionella användare inom transportsektorn.

I förbindelse med introduktionen av den nya Euro-normen lanseras Iveco Daily med:
  • Ett förbättrat utseende
  • ESP som standard på alla versioner
  • Diesel Partikelfilter på alla versioner
  • Miljöbilarna (CNG) uppgraderade till recovery-mode bensin
  • Möjlighet till 3 500 kg släpvagnsvikt på alla 35S-modeller
ECODAILY är framtagen för att möta kundernas behov och erbjuda alla användarna de senaste tekniska lösningarna, vilket blivit verklighet tack vare Ivecos kontinuerliga forskning och ledande position inom området i Europa. Med stor respekt för miljön, utan kompromiss av sin prestanda, hållbarhet och tillförlitlighet har Iveco utvecklat framtidens transportbil.

Daily är designad och utformad för att tillgodose användarnas behov. Med ett omarbetat frontparti har Iveco integrerat de övre och nedre områdena, så att Dailys starka identitet omedelbart känns igen på grillen. Inne i förarhytten skapar den nya designen en härlig känsla av personligt välbefinnande som gör fordonet till en idealisk plats att arbeta och vistas i. Dailyn "välkomnar" förare och passagerare ombord med ett klokt val av material och färger och därmed skapas en idealisk miljö för en hel dags arbete.

Daily har alltid ansetts som "dragkraftens mästare" i sin klass, tack vare bakhjulsdrift och högpresterande motorer. Bakhjulsdriften garanterar maximal dragkraft under alla belastnings- och vägförhållande, medan högpresterande motorer ger effekt och vridmoment på toppen i sin produktkategori.

Ett brett spektrum av FPT-motorer (Fiat Powertrain Technologies) ger bättre prestanda i kombination med bättre miljöprestanda. Som ett resultat av förändringar i det sätt på vilket lätta kommersiella fordon är godkända för avgasutsläpp, har Iveco svarat med ett ännu bredare utbud av motorer, och erbjuder sina kunder ett komplett utbud inom både det lätta och tunga homologeringsalternativet.

ECODAILY uppfyller miljökraven mer än väl

Alla 2.3-litersmotorer är Euro 4-certifierade, enligt Light Duty-reglementet också med de nya effektnivåerna 106 hk och 126 hk med exceptionella vridmoment på 270Nm och 290Nm, utöver de tidigare nivåerna 96 hk, 116 hk och 136 hk. Även 3,0litersmotorn är certifierad enligt Euro 4-standard i enlighet med light duty-reglementet med effektnivåerna 146 hk och 176 hk. Alla dessa motorers effekter uppnås med hjälp av beprövad Exhaust Gas Recirculation (EGR) teknik.

Godkända enligt Heavy Duty-reglementet är två nya versioner av 3,0-litersmotorn. Dieselmotorer på 170 hk, tillgänglig för omedelbar leverans och 140 hk som kan beställas för leverans från andra kvartalet 2010. Båda versionerna är certifierade enligt EEV, (Environmentally Friendly Enhanced Vehicle). Detta är en strängare standard än det europeiska minimikravet på Euro 5 och visar att Ivecos engagemang för miljön är starkt, samtidigt som att man bidrar till att uppfylla miljökrav som går långt utöver de minimikrav som ställs. Detta uppnås genom användning av avancerad tvåstegs turbo-laddningsteknik i kombination med EGR och dieselpartikelfilter (DPF) med filterregenerering som styrs av motorelektroniken.

Daily CNG-versionen på 136 hk är också godkänd enligt heavy duty-reglementet, enligt EEV-standarden och finns nu i Natural Power-version. Den super-ekologiska CNG-versionen har utvecklats till att innehålla avancerad OBD (On Board Diagnostics) och för Natural Power-versionen finns en 14 liters bensintank som nödtank i reserv. Det framgångsrika CNG-konceptet med stoikiometrisk förbränning och trevägs-katalysator ger mycket låga avgasutsläpp, nästan där Euro 6 kommer att hamna i en framtid.

Den 6-stegade automatiserade Agile, finns till alla motorvarianter och har fått ny förbättrad programvara som ger bättre startegenskaper från stillastående, samt tillåter manuell "down shift" samtidigt som den är kvar i automatiskt läge.

Ytterligare ett fordon som förtjänar ECODAILY-utmärkelsen är nollutsläppsvarianten Daily Electric. Som fordonsindustrins föregångare bland rena elfordon, Daily Electric kom redan 1986, utnyttjas tekniska kraftelektroniksystem styrsystemet med hjälp av CAN-bus och avancerade Natrium-Nickel-Klorid-batterier. ECODAILY Electric lovar höga tillförlitlighetsnivåer.

ECODAILY ger ökad komfort

Instrumentpanelen, numera i mörkgrått med silverfärgade centrala partier i kombination med ljusgrått tak, ger ECODAILY ett mycket uppfriskande intryck.

Komfort och funktion kännetecknar det nya instrumentklustret som innefattar det ekonomiska gröna varvtals-bandet märkt på varvräknaren och nytt bränsleinstrument på Natural Power versionen av ECODAILY. Gas-mängden i CNG-tankarna redovisas på normal analog display medan bensintanken på 14 liter rapporteras med digitalt ljus-arrangemang i instrumentet och som anger bensinmängden varje gång motorn startas. En ny personbilsliknande rattstam med utökad synbarhet har fått separat farthållarereglage.

Samhälleligt ansvar är nyckeln till Daily 2009, inte bara i termer av dess ekologiska kvaliteter, men också i fråga om trafiksäkerhet och därmed respekt för andra trafikanter. Daily 2009 har ESP som standardutrustning på alla modeller. Det tekniska säkerhetspaketet garanterar stabilitet på vägen, med att hålla Dailyn och dess last, vare sig det gäller varor eller passagerare, på rätt kurs. ESP-paket börjar från ABS, som säkrar riktningsstabiliteten under inbromsning, ASR (anti slip regulation), en viktig funktion, särskilt när man ska backa upp för en våt lastramp, HBA (Hydraulic Brake Assist) säkerställer optimerad inbromsning vid nödsituationer och Hill Holder, som ger stöd till föraren vid start i lutning utan att fordonet rullar för tidigt. En mervärdesfunktion är LAC (Load Adaptive Control), som identifierar förändringar i fordonets vikt och tyngdpunkt längs längdaxeln och anpassar säkerhetssystemen ABS, TCS och ESP ingripande till fordonets last. På detta sätt optimeras bromsverkan, dragförmåga och stabilitet. Vidare minskas risken för vältning genom förbättrat utnyttjande av Roll Over Mitigation som minimerar bromsarnas slitage genom optimerad fördelningen av bromskraften.

Marknadslednade super-ekologiska CNG-modeller

Sammanfattningsvis ger ECODAILY ekonomiska och ekologiska värden för de som vill förvärva ett nyttofordon. Detta görs genom ett brett sortiment som omfattar 3 klasser (L, S och C), med enkla eller dubbla drivhjul beroende på vikt (från 2,8 till 7,0 ton). För chassi-bilar, finns hjulbaser att tillgå från 3000 till 4750 mm, med lastlängder från 2520 mm till 6200 mm. För vanmodeller erbjuds, hjulbaser från 3000 till 3950 mm, lastvolymer från 7-17 m³ och med tre innerhöjder: 1545, 1900 och 2100 mm. Dessutom kan kunderna välja mellan manuella eller automatiserade mekaniska transmissioner, vilken kan fås med helt automatiskt eller manuellt växelval, för maximal körkomfort.

Ivecos modellprogram ståtar med ett stort utbud av miljömässiga motorer och nu även med marknadsledande super-ekologiska CNG-modeller vilka med Natural Power-versionen och med sin extra bensin-nödtank, ger extra trygghet vid en eventuell nödsituation.

Allt som allt, Daily 2009 ger marknaden nya möjligheter med sitt breda modellprogram, som gör att fordonets förare kan anpassa produkten till sitt exakta önskemål. Med Daily 2009 ingår inte kompromisser i erbjudandet.

Iveco

Iveco utvecklar, producerar och marknadsför ett brett spektrum av lätta, medium och tunga nyttofordon, entreprenadfordon, stads- och intercity-bussar samt specialfordon till bruk inom brandsläckning, off-road, militären och civilförsvaret.

Iveco har över 27.000 anställda och 27 produktionsverksamheter fördelade på 16 länder över hela världen och sätter i bruk de senaste teknologierna utvecklade på 6 forskningscenter. Utöver Europa finns verksamheten i Kina, Ryssland, Australien, Argentina, Brasilien och Sydafrika. Fler än 4.600 serviceplatser i mer än 100 länder garanterar teknisk support över hela jorden där det finns en Iveco-lastbil i arbete.