​Overland 12, potovanje okoli sveta z vozili Iveco

​Odprava Overland 12 , ki je začela svojo pot 3. januarja na sedežu podjetja Iveco, je prispela v Afriko. Po prvih 2400 prevoženih kilometrih, se je 7. januarja vkrcala na ladjo v Algecirasu in odplula proti afriškemu pristanišču Tanger.

Ekspedicija bo prečkala celotno atlantsko obalo in bo, predvidoma marca, dosegla Južno Afriko. Ekipa se bo vračala preko centralne Afrike in bo maja, po 47000 prevoženih kilometrih, končala svojo pot v Rimu. Več kot petmesečno potovanje po zahtevnih terenih bo postavilo na preizkušnjo tako vozila kot tudi člane odprave Overland.

Tako kot pri ostalih odpravah, so tudi pri Overland 12 sestavni del ekipe tudi vozila IVECO: znameniti 330.30 ANW, imenovani "musoni", ki jih je podjetje Mussa&Graziano predelalo v jedilnico in spalnice, novi 5.5 tonski Daily 4x4, ki je s pomočjo podjetja Onnicar postal vozilo prve pomoči, Trakker 6x6, ki je s podjetjem Sperotto postal delavnica in dva Massifa 4x4 z opremo Grand Raid, proizvajalca TruckTech .

Pozornost odprave bo usmerjena tudi na človeški faktor: štirje zdravniki, ki sta jih izbrali podjetje Ospedaliero-Universitaria in Univerza v Parmi, se bodo znotraj Dailyja 4x4 izmenjevali in s pomočjo naprednih tehnik telemedicine zbirali statistične podatke, s katerimi bodo lahko pomagali zdravnikom, ki jih bodo srečevali na poti. Beppe Tenti bo tudi tokrat vodja več kot štiridesetčlanske odprave (16 oseb v štirih turnusih), znotraj katere bo sodeloval tudi Beppe Simonato, iz oddelka Customer Support IVECO, ki bo nadziral tehnično upravljanje šestih vozil IVECO in ostajal v kontaktu s sedežem podjetja v Turinu.

Odlomki iz potovanja bodo sklenjeni v dokumentarnih filmih, ki bodo naslednjo jesen predvajani na RaiUno.

www.overland.org

Iveco in projekt Overland: avantura se nadaljuje.