​Peti teden potovanja

​Odprava “Overland 12” je do sedaj prepotovala približno 11.500 kilometrov, t.j. skoraj četrtino celotnega afriškega itinerarja. Pot jih je odnesla še skozi dve novi državi: Slonokoščeno obalo in Gano.

Beppe Simonato, tehnik podjetja IVECO, bo ta del poti težko pozabil, saj je imel bližnje srečanje s Kalashnikom.
Takoj po vstopu na Slonokoščeno obalo so oranžno karavano zaustavili in oropali. Skupina upornikov jim je grozila z orožjem in jih ujela kot talce. Pogajanja za izpust, ki jih je vodil vodja odprave Beppe Tenti, so se zavlekla vse do naslednjega dne, ko so končno sklenili dogovor, na kar je odprava “Overland 12” lahko nadaljevala svojo pot.
Med leti 2002 in 2004 je na Slonokoščeni obali divjala državljanska vojna. Ta je nekdanjo francosko kolonijo, ki je od leta 1960 neodvisna, tako prizadela, da je še danes politično nestabilna. Notranji nemiri prisiljujejo skupine upornikov, da iščejo mednarodno pozornost s takimi dejanji, kot jih je utrpela tudi odprava “Overland 12”.

Po tem neprijetnem pripetljaju je “Overland 12” nadaljevala svojo pot skozi glavno mesto Slonokoščene obale, Yamoussoukro, in se napotila proti Gani. Poti so ponovno asfaltirane in majhna, osamljena naselja se spremenijo v mesta.

V Kumasi, ganskem mestu, kjer živi dobitnik Nobelove nagrade za mir in nekdanji generalni sekretar OZN , Kofi Anan, so se člani “Overlanda” uspeli udeležiti zabave Ashanti.
Pot jih je ponesla še proti prestolnici Accari, ker je predvidna menjava ekipe.

Novi člani odprave bodo, z isto profesionalnostjo in z enakimi nalogami, prevzeli oranžna IVECOva vozila. Vozila, ki so, zahvaljujoč svojim tehničnim značilnostim in kljub prevoženi razdalji, pripravljena nadaljevati pot “Overlanda 12 – V središču črne Afrike”.