​Dvanajsti teden potovanja

​V preteklih dneh je, med postankom v Capetownu, prišlo do druge menjave v ekipi, odkar je odprava začela svojo pot na začetku januarja v Turinu.

Člani, ki so nadaljevali pot, so: vodja ekspedicije Del Beppe Tenti, fotograf Andrea Borgarello Beppe Simonato, glavni tehnik IVECO.

Novi udeleženci so bili takoj postavljeni na preizkušnjo, ko je oranžno obarvana karavana, da bi dosegla prestolnico Pretorijo, v enem dnevu prepotovala celih 900 kilometrov.

V Pretoriji je prodajalec IVECA, AFS, poskrbel za menjavo olja in pnevmatik. Ta postanek je bil izrednega pomena, saj v naslednjih nekaj tednih ne bo na voljo servisne podpore IVECA.
Po postanku v južnoafriški prestolnici se je odprava “Overland 12” podala na pot proti severu in prepotovala približno 300 kilometrov, ki ločujejo Petrorijo od meje z Botswano.

Botswana je država z majhno demografsko koncentracijo: njena teritorialna površina je dvakrat večja od površine Italije, vendar celotna populacija ne dosega dveh milijonov; 200.000 prebivalcev se zadržuje v prestolnici, Gaborone, kjer si je naša ekipa privoščila kratek postanek, pred nadaljevanjem poti proti severu.

“Overland” je drugič v dveh tednih prešel Kozorogov povratnik: prvič v Namibiji, med potovanjem proti jugu, in sedaj na poti proti severnemu delu celine. Med potjo so se pokazale prve kolibe, ki so najavljale, da se odprava ponovno približuje središču črne Afrike.

Pred prečkanjem meje z Zambijo, je karavana šla skozi nacionalni park Chobe, ki je v Botswani in celotni Afriki cenjen predvsem zaradi bogate vegetacije in favne.

Z vstopom v Zambijo je team “Overland 12 “ naletel na prečudovit prizor Viktorijinih jezer, ki jih je UNESCO prevzel pod svoje okrilje.
Pot proti prestolnici Lusaki je postajala vse zahtevnejša tako za voznike kot tudi za vozila IVECO, saj so nepredvidene vremenske razmere in slabo stanje cestišč otežkočile potovanje.

V prestolnici Zambije so osebje in vozila IVECO pričakali ambasadorji in lokalni prodajalec Iveco. S tem postankom so lahko opravili rutinske preglede vozil in si privoščili počitek, ki je po treh mesecih potovanja omogočil pridobitev moči, potrebnih za nadaljevanje poti proti Demokratični Republiki Kongo.