​Četrti teden potovanja

​Petnjast članov in šest vozil odprave“Overland 12” se je že pred štirimi tedni odpravilo iz sedeža podjetja IVECO v Turinu na pustolovsko popotovanje po Afriki.

Po vožnji vzdolž atlantske obale Maroka, so se podali po zahodni Afriki, prečkali Rakov, severni povratnik, prešli Mavretanijo, Mali, Gvinejo in mesto Conakry, Sierro Leone ter nenazadnje prispeli v Liberijo.

Maroško kamnito puščavo in razgiban asfalt ter saharsko puščavo in zahtevne peščene poti je sedaj zamenjal tropski gozd. Navajeni na suho vročino puščave in visoke temperaturne razlike med dnevom in nočjo, so se morali člani “Overlanda 12” prilagoditi na tropsko podnebje, s temperaturami do 40 stopinj in visoko stopnjo vlažnosti.

Poleg tega že nekaj dni asfaltiranih poti ni več; nadomestile so jih neurejene steze. Vse bolj vijugasta in vse zahtevnejša pot poteka vzdolž rečnih strug, po neravnem terenu; vožnja je zaradi tega upočasnjena in karavana uspeva prevoziti le 200 kilometrov dnevno.
To je eden najtežjih trenutkov tako za člane odprave kot tudi za vozila: želja po boljši poti in umirjenem nočnem počitku (vlaga onemogoča normalno spanje) je vse izrazitejša.

Ekipa pa se vseeno ne preda: po tridesetih dneh trdega dela in hudega napora pri premagovanju podnebnih in geografskih sprememb so rezultati vidni: vozila IVECO so se tudi tokrat izkazala kot nenadomestljivi in zanesljivi sopotniki.