Snaga od 360 KS

Snaga od 410 do 500 KS

Motor Cursor 13 ima radnu zapreminu od 12.880 cm3, 6 cilindara u liniji, dostupan je u 3 verzije, kada je u pitanju snaga:

410 KS s turbinom nepromjenljive geometrije i ispusnim ventilom (waste-gate)
450 i 500 KS s turbinom promenljive geometrije (VGT).

Motor Cursor 13 snage 500 KS daje obrtni moment od 2.300Nm i omogućava njegovo održavanje u rasponu od 1.000 obrt/min do 1.525 obrt/min.

Motor Cursor 13 snage 410 KS ima Iveco kombinovanu motornu kočnicu (CEB).

CEB: Motorna kočnica sa dvostrukim delovanjem – Combined Engine Brake (kombinovana motorna kočnica) je unapređena motorna kočnica koja kombinuje dva delovanja: dekompresiju i obrtni moment kočenja.

Uz pomoć leptirastog ventila na ispusnoj grani, stvara se dovoljni povratni pritisak ispusnih gasova koji se koristi za usporavanje brzine okretanja motora i povećanje snage kočenja.

Ispusni ventil (waste-gate): veći obrtni moment, manja potrošnja, veća pouzdanost

Dizajn turbine koji uključuje integrisani ispusni ventil, omogućava visoko snabdevanje pritiskom pri niskim brzinama okretanja, čime se postižu optimalni obrtni moment i optimalna potrošnja goriva.

Međutim, nakom dostizanja maksimalnog pritiska (koji odgovara visokim brzinama okretanja motora), potrebna je mehanička zaštita motora i same turbine.

Ovaj zadatak obavlja sistem ispusnog ventila koji omogućava ograničavanje pritiska na turbini i njegovo održavanje, omogućavanjem postepenog otpuštanje izduvnih gasova prema izduvnoj grani u određenim okolnostima.

Otkrite više
брошура