​Overland, ekspedicija po svetu u Iveco vozilima

​Pošto je startovala iz sedišta kompanije Iveco u Torinu, 3. januara 2010. godine, ekspedicija Overland 12 je stigla u Afriku. Nakon predjenih prvih 2400 kilometara, u četvrtak, 7. januara vozila su prebačena iz Alhesirasa u južnoj Španiji u Tanger u Maroku.

Ekspedicija će se kretati duž atlantske obale, sve do Južne Afrike gde je predvidjen dolazak u Martu.

Pri povratku će se ići kroz Centralnu Afriku i put će se završiti Maja meseca u Rimu, nakon 47,000 kilometara: preko 5 meseci putovanja po veoma složenim terenima, i sa prirodnog i sa logističkog aspekta, takodje i po pitanju bezbednosti jer će i vozila i ekipa Overland-a dolaziti u kontakt sa veoma različitim populacijama i geografskim oblastima.

Overland 12, kao i prethodne ekspedicije, koristi različite modele IVECO vozila: sada već legendarni " oklopnjak " 330.30 ANW, koji je kompanija Mussa & Graziano opremila za kantinu i spavaonicu, poslednju generaciju Iveco Daily 4x4 od 5.5t bruto mase, koji je Onnicar opremio kao vozilo za oporavak i pružanje prve pomoći, Trakker 6x6 koji je Sperotto kompanija opremila kao mobilni servis i dva Massif-a 4x4 sa dugačkim međuosovinskim rastojanjem koje je TruckTech opremio za transport TV ekipe sa opremom.

Ekspedicija posebnu pažnju posvećuje humanitarnom aspektu. Četiri lekara koje su odabrali Ospedaliero-Universiatario i Univerzitet iz Parme će putovati u Daily-ju 4x4 zajedno sa ekspedicijom i pritom će sakupljati statističke podatke, sticaće nova znanja i koristiće napredne tehnike telemedicine kako bi što bolje pomogla članovima ekspedicije kao i medicinskim stanicama na koje će nailaziti.

Beppe Tenti će još jednom predvoditi posadu od 16 osoba, za 4 smene, od ukupno 40-oro ljudi u koje spada i Beppe Simonato iz Centra za podršku IVECO-a, koji će sprovoditi tehničku administraciju 6 IVECO vozila i koja će održavati vezu sa Iveco centrom u Torinu.

Serija dokumentarnih emisija o ovoj ekspediciji će biti emitovana na televiziji Rai Uno na jesen 2010. godine.

www.overland.org

Iveco i projekat Overland: avantura se nastavlja

Web Part Error: A Web Part or Web Form Control on this Page cannot be displayed or imported. The type could not be found or it is not registered as safe. Correlation ID: beee09a0-a9db-8089-73e1-a0b1934b7330.