​Treća nedelja putovanja

​Posada “Overland 12” je, zajedno sa vozilima, u poslednjoj fazi istrajala i uspela da savlada podmuklu mauritansku pustinju.

Zahvaljujući sjajnoj kombinaciji performansi IVECO vozila i iskustva članova “Overland 12” posade, Daily 4x4 je trijumfovao preko peska i, 25 dana nakon polaska iz Torina, ekspedicija je stigla u Mali, jednu od najsiromašnijih zemalja na svetu sa visokom stopom smrtnosti dece i velikim brojem nepismenih.

Pošto je bilo planirano da se održavanje vozila obavi u Timbuktuu, članovi tima su iskoristili slobodan dan da posete ovaj drevni grad, čuvene kuće od blata i mesto koje je pod zaštitom UNESCO-a. Ovo je jedno od najpoznatijih mesta u Africi.

Narednog dana, narandžasti konvoj je prešao preko velike reke Niger. Dva, u prilišno lošem stanju, kanalska brodova su sva vozila prebacila sa jedne strane reke na drugu. Najinteresantniji deo prelaska bilo je prebacivanje teških vozila, Trakker-a i “Velike Šolje” (Power Star-a).

Prelazeći preko peskovitih i ruiniranih staza, ekspedicija je kročila na tlo Dogon-a, etničke grupe u Maliju, koja je poznata po tradicionalnom plesu i maskama. Na ovom području, vozila “Overland 12” su jmorala da prevaziđu veoma tešku Durogonsku uzbrdicu, kako bi se nakon toga uputila prema Moptiju, najvažnijoj komercijalnoj luci u ovoj zemlji. Mopti je još poznat i kao Malijska Venecija, s obzirom da na sredini reke Niger postoje tri ostrva na kojima se razvio grad.

Iz Moptija, pod vrelim suncem i nakon pažljivog prelaska preko reke Bani i drevnog grada Đene, IVECO karavan je nastavio svoje putovanje prema glavnom gradu Malija, Bamaku.

Web Part Error: A Web Part or Web Form Control on this Page cannot be displayed or imported. The type could not be found or it is not registered as safe. Correlation ID: 812209a0-e9ac-8089-37b2-cce749241fb9.