​Sedma nedelja putovanja

​Nakon 51-nog dana i više od 14.000 pređenih kilometara, ekspedicija “Overland 12” je stigla do Kameruna u ekvatorijalnoj Africi.

Pre Kameruna, konvoj je prešao kroz Benin i Nigeriju.

Kratka putanja kroz Benin iznosila je tek oko 100-inak kilometara i s obziom da se sve vreme vozilo po asflatiranom putu, vozači nisu naišli na neke probleme. Već na granici sa Nigerijom došlo je do značajnijeg zastoja i tek nakon dužih pregovora, konvoj je prešao granicu sa naoružanim obezbeđenjem i uputio se ka glavnom gradu Lagosu.

U Lagosu, jednom od najpopularnijih gradova u Africi, bezbednost je bila realna briga, s obzirom na visoku stopu kriminala.

Tokom ove etape, posada Overland-a je posetila IVECO dilera u Lagosu i sva vozila su bila podvrgnuta rigoroznoj kontroli i tehničkom pregledu. Kao podršku lokalnom Iveco dileru, “Overland 12” je “je sponzorisao lokalni fudbalski tim, što je bilo sjajno prihvaćeno od strane dilera i lokalnog stanovništva.

Narandžasti konvoj se napokon uputio ka Kamerunu, posmatrajući kako mnogi stanovnici ove zemlje imaju nizak standard života.

Bez obzira na to što je konvoj sve vreme pratilo naoružano obezbeđenje, on se u jednom momentu susreo sa veoma rizičnom situacijom. Konvoj je u jednom trenutku, nedaleko od granice, naglo morao da promeni pravac kretanja kako bi izbegao naoružani sukob između pripadnika vlasti i pobunjenika. Ovakvi događaji su uobičajni u ovom delu sveta, kao što je normalno naići na grupe izbeglica koji su napustili svoje domove kako bi pobegli sa ovih zaraćenih područja.

Nakon Kameruna, grupa je krenula Gabonu i Kongu i njihovim ekvatorijalnim džunglama, predelima koji su uglavnom nenaseljeni i na kojima čovek i vozila još uvek nisu ostavili traga. Konvoj će se i sa ovim izazovom suočiti sa istom energijom i posvećenošću kao što je čino i do sada.

Web Part Error: A Web Part or Web Form Control on this Page cannot be displayed or imported. The type could not be found or it is not registered as safe. Correlation ID: 59f309a0-c9a9-8089-73e1-aa9f092f42c4.