​Peta nedelja putovanja

​Do danas, ekspedicija “Overland 12” je prešla 11.500 km, što je četvrtina ukupne rute kroz Afriku. Sada se prelazilo kroz dve nove zemlje: Obalu Slonovače i Ganu.

Ono što Beppe Simonato (IVECO) nikada neće zaboraviti sa ove etape ekspedicije jeste momenat kada je u njega bio uperen Kalašnjikov. Nekon prelaska preko granice Obale Slonovače, karavan je zatočen i zaustavljen. Pod pretnjom oružjem, čitava posada i vozila su postali taoci grupe pobunjenika. Tek nakon pregovora sa Beppe Tentijem, koj su trajali do sutradan, “Overland 12” misija je nastavljena.

Obala Slonovače je bivša francuska kolonija, sve do 1960. Godine, i u njoj je od 2002. do 2004. godine trajao građanski rat, a kao posledica toga, sve do današnjih dana u ovoj zemlji traju nemiri. Unutrašnja tenzija je naterala grupu pobunjenika da preduzima ekstremne akcije, kao što je iskusila ekipa “Overland 12”, sve sa ciljem da skrene pažnju medjunarodne zajednice.

Nakon ovog traumatičnog iskustva i ulaska u glavni grad Obale Slonovače, Jamasukro, konvoj je nastavio putovanje prema Gani, ovog puta asflatnim putevima gde su mala sela zamenili gradovi.

U Gani, gradu Kumaši, koji je u svetu poznat po tome što odatle potiče dobitnik Nobelove nagrade za mir i Sekretar Ujedinjenih Nacija, Kofi Anan, ekspedicija “Overland” je imala priliku da prisustvuje proslavi Ašanti. Nakon proslave, karavan je nastavio svoje putovanje prema glavnom gradu Akri, gde je planirana zamena skoro celog tima.

Tim “Overland”-a će dobiti novu posadu sa istim sposobnostima, koja će nastaviti da vodi ekipu narandžastih IVECO vozila.

Uprkos ogromnoj pređenoj kilometraži, IVECO vozila su, zahvaljujući sjajnim tehničkim karakterisitkama, bila spremna za novu fazu ekspedicije: “Overland 12 – Unutar Crne Afrike”.

Web Part Error: A Web Part or Web Form Control on this Page cannot be displayed or imported. The type could not be found or it is not registered as safe. Correlation ID: 08f109a0-c920-8089-73e1-a4e603a56f72.