​Četvrta nedelja putovanja

​Prošlo je četiri nedelje od kada je ekspedicija “Overland 12” sastavljena od 15-oro ljudi i 6 narandžastih vozila napustila Iveco oblast u Torinu.

Nakon putovanja duž marokanske atlantske obale, ekspedicija je nastavila da se kreće prema zapadanoj Africi, prelazeći preko nevidljive linje Severnog povratnika. Karavan je u Liberiju stigao preko Malija, Gvineje Konakri i Sijera Leonea.

Nakon prelaska preko kamenite pustinje, zatim delimično asfaltiranih marokanskih puteva i teših peskovitih puteva u Sahari, “Overland 12” je stigao u kišovite šume.

Posle vrelog i suvog pustinjskog vazduha, gde su razlike u temperaturama bile ogromne, ekspedicija se sada suočila sa tropskom klimom gde temperatura prelazi 400 C i gde je vlažnost vazduha ogromna.

Pored toga, još pre nekoliko dana u potpunosti su nestali asfaltni putevi, a van drumske staze su postajale sve teže. Putovanje ekspedicije je podeljeno na etape od po 200 km po rečnim koritima, strmim predelima i dubokim gazovima, što je vožnju činilo izuzetno komplikovanom.

Ova deonica je bila izuzetno naporna i za posadu i za vozila. Potreba za boljim putevima i, pre svega, potreba za noćnim odmorom, postala je sve jača, jer je na visokim temperaturam i velikoj vlažnosti to bilo gotovo nemoguće.

Međutim, cela grupa je prihvatila avanturu, koja je istovremeno bila i teška i autentična, tako da su se svi osećali ponosnim i time dobili dodatnu energije. 30 dana nakon početka ekspedicije i zahvaljujući naporu svih učesnika, stanje je bilo odlično, i kao kod ranijih “Overland” ekspedicija, IVECO vozila su i dalje bila nezamneljivi i pouzdani saputnik.

Web Part Error: A Web Part or Web Form Control on this Page cannot be displayed or imported. The type could not be found or it is not registered as safe. Correlation ID: 1fef09a0-a950-8089-73e1-a977c1551650.