Persbericht

Omrin haakarmauto op groen: een Iveco Stralis

Omrin neemt eerste haakarmauto in Nederland op groen gas in gebruik: een Iveco Stralis

Omrin heeft als eerste bedrijf in Nederland een vrachtwagen - een zogenaamde ‘haakarmauto’ - met aanhanger op groen gas* in gebruik genomen die ook voor lange afstanden ingezet kan worden: een Iveco Stralis. De combinatie kan twee containers van ieder veertig m3 transporteren en met een tankinhoud van 1.500 liter gecomprimeerd gas, meer dan 400 kilometer afleggen.

 

Omrin zet hiermee weer een stap in de verduurzaming van haar wagenpark: zij rijdt nu met 11 inzamelvrachtwagens, twee kleinere vrachtwagens, 18 bestelwagens en de nieuwe haakarmauto op groen gas. Met de ingebruikname van de Iveco Stralis wordt nu ook het voor het eerst zwaar transport over langere afstanden mogelijk.

 

De combinatie zal vooral ingezet worden voor het transport tussen Ecopark De Wierde in Oudehaske (waar huishoudelijk afval gescheiden en bewerkt wordt) naar de REC in Harlingen (waar uit het niet-herbruikbaar brandbaar afval energie wordt geproduceerd). Deze rit, circa 100 kilometer heen en terug, kan met de hoeveelheid gas die de Iveco aan boord heeft viermaal afgelegd worden. De 1.500 liter gecomprimeerd gas, circa 250 kilo, is daarvoor voldoende.

 

De ‘haakarmauto’ van Italiaanse komaf kent een stevig Fries karakter: de Iveco is aangepast en geleverd door Cornelis Bedrijfsauto’s uit Leeuwarden en Rondaan Carrosserie- en Wagenbouw BV uit Berlikum is verantwoordelijk voor de opbouw. Speciaal aan deze vrachtwagen is dat Cornelis acht gastanks heeft opgebouwd waarbij alle vrije ruimte is benut. Niet alleen op de gebruikelijke plaatsen naast het chassis, maar ook achter de cabine en tussen de chassisbalken zijn tanks geplaatst.

 

Het gebruik van groen gas is voor Omrin inmiddels een normale zaak en voor het Friese bedrijf heeft deze duurzame brandstof zich allang bewezen. Het is een schone brandstof, de voertuigen zijn aanmerkelijk stiller en het levert ook nog een financieel voordeel op. Bij de vervanging van voertuigen geldt dan ook dat groen gas de eerste voorkeursoptie is.

Iveco bevestigt hiermee tevens zijn voortrekkersrol in het aanbieden van een volledig gamma bedrijfsvoertuigen(Daily, Eurocargo en Stralis) die geschikt zijn om op het CO2-neutrale biogas te rijden.

 

Bijschrift bij foto (zie bijlage): Pieter Dirk Rondaan en commercieel-directeur Jan Terpstra van Cornelis overhandigen de sleutels aan Omrin-chauffeur Marco Smid.

 

* Groen gas is de duurzame variant van aardgas(CNG) en wordt gemaakt door biogas op te waarderen tot het dezelfde kwaliteit heeft als aardgas. Groen gas wordt schoon geproduceerd en is hernieuwbaar.

 

Iveco

Iveco ontwerpt, maakt en verkoopt een uitgebreid gamma lichte, middelzware en zware bedrijfswagens, off-road trucks, stads- en streekbussen en touringcars, evenals speciale voertuigen voor bijvoorbeeld brandbestrijding, off-roadmissies, defensie en civiele bescherming.

Iveco telt meer dan 25.000 werknemers en heeft 24 productiefaciliteiten in 11 verschillende landen, waar gebruik wordt gemaakt van geavanceerde technologieën die in 6 onderzoekscentra zijn ontwikkeld. Behalve in Europa is de onderneming ook actief in China, Rusland, Australië en Latijns-Amerika. Dankzij meer dan 5.000 servicepunten in ruim 160 landen kunt u overal ter wereld waar een Iveco voertuig aan het werk is, rekenen op een adequate technische ondersteuning.

 

Andelst, 25 07 2012