IVECO introduceert Nieuwe Stralis NP met 460pk
Een compleet gamma aardgasvrachtwagens voor alle opdrachten

Persbericht

IVECO introduceert Nieuwe Stralis NP met 460pk

IVECO lanceerde op 26 en 27 oktober 2017 de nieuwe Stralis NP 460, een volledig gamma aan zware aardgasvrachtwagens dat alle mogelijke transporttoepassingen dekt, van regionaal tot internationaal transport en van volumetransport tot toepassingen met uiteenlopende carrosserieën en zelfs ADR-transport en bouwlogistiek. De meest duurzame vrachtwagen ooit toont zich voortaan nog krachtiger en efficiënter om transportoperatoren een tastbaar concurrentievoordeel te bieden om te voldoen aan de groeiende vraag naar 'groene' logistiek.

Het nieuwe gamma introduceert de nieuwe IVECO Cursor 13 NP, een 'single fuel'-motor die is ontwikkeld om een vermogen te leveren op maat van de meest veeleisende opdrachten. Eveneens nieuw is de geautomatiseerde Hi-Tronix twaalftrapsautomaat die het al uitstekende rijcomfort en prestatieniveau van de vorige NP-versie naar een nog hoger niveau tilt en bovendien nieuwe functies toevoegt, zoals de HI-CRUISE-functie die het profiel van de weg kent op basis van gps-gegevens. De moduleerbare benadering van IVECO resulteert in een uitgebreid gamma aan fabrieksopties en een ultieme flexibiliteit op het gebied van personaliseringsmogelijkheden. De vrachtwagen rijdt op CNG, LNG of een combinatie van beide. De versie met dubbele LNG-tank verzekert een recordrijbereik tot 1.600 kilometer. De nieuwe Stralis NP 460 beschikt over de meest geavanceerde brandstofbesparende technologieën en het ultieme comfort van de Hi-Way-cabine, die speciaal voor langeafstandsopdrachten is ontwikkeld.

Pierre Lahutte, President van IVECO, geeft tekst en uitleg: "Vorig jaar hebben we de aardgasrevolutie in het langeafstandssegment op gang getrokken met de Stralis NP 400pk. Om verder te surfen op het elan van dit baanbrekende voertuig, lanceren we vandaag een compleet nieuw gamma van aardgasvoertuigen die zich richten tot de top van het langeafstandssegment. De nieuwe Stralis NP 460 combineert de prestaties en productiviteit voor langeafstandstransport met de mogelijkheid om nagenoeg emissievrij te rijden op bio-LNG. 'Pure Kracht' is dan ook zijn motto."

 

DE BESTE VRACHTWAGEN VOOR DE PLANEET

De Stralis NP 460 maximaliseert de ecologische voordelen van aardgas, de meest milieuvriendelijke brandstof voor verbrandingsmotoren en de meest uitgerijpte oplossing voor transport op de huidige markt. Zijn beproefde technologie reduceert de roetuitstoot met 99 procent en de NOx-uitstoot met 60 procent in vergelijking met de Euro 6-normen en helpt zo de luchtkwaliteit op wegen en in steden te verbeteren. Met een geluidspeil van minder dan 71 dB op de Piek-meting voor stille vrachtwagens draagt zijn uiterst stille werking bij tot de onbeperkte duurzaamheid van dit voertuig. De Stralis NP 460 helpt de koolstofvoetafdruk van de transportsector te verlagen door de CO2-uitstoot met maar liefst 95 procent te reduceren wanneer de vrachtwagen op gecomprimeerd of vloeibaar biomethaan rijdt.

Het gebruik van biomethaan verlaagt bovendien de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, doordat het kan worden gegenereerd op basis van landbouw- en stadsafval, rioolwater of afval van de voedingsindustrie. Doordat biomethaan lokaal kan worden geproduceerd, dringt het tevens de behoefte aan energietransport en de bijbehorende CO2-uitstoot drastisch terug. Als kers op de taart komen er bij het productieproces waardevolle nevenproducten vrij zoals bio-CO2 voor koelsystemen en biologische meststoffen voor de landbouw.

 636447119086729839.jpg

ONOVERTROFFEN VERMOGEN EN COMPROMISLOZE BRANDSTOFEFFICIËNTIE

De nieuwe IVECO Cursor 13 NP-motor, die werd ontwikkeld door FPT Industrial, richt zich specifiek tot internationaal langeafstandstransport. Als krachtigste aardgasmotor op de markt levert hij de nodige prestaties om zelfs de meest veeleisende opdrachten tot een goed einde te brengen. Het verbeterde verbrandingsproces van de 12,9 liter grote motor, garandeert het laagste verbruik bij langeafstandstransport. De high-flow gasinjectoren, de brandstofrail, de zuigers en de turbo werden ontwikkeld om een hoog vermogen en koppel te leveren. De duurzaamheid en de langere onderhoudsintervallen helpen de prestaties te optimaliseren zonder de uptime aan te tasten.

Dat is te danken aan de stoichiometrische verbranding met bougieontsteking. Het gaat om een 'single fuel'-oplossing die de IVECO Cursor 13 NP in staat stelt om zuiver op aardgas te rijden. De nabehandeling van de uitlaatgassen is gebaseerd op een compacte en lichte driewegkatalysator die geen regeneratie of additieven vereist, wat uiteraard de chassislay-out en het laadvermogen ten goede komt en downtime reduceert. De IVECO Cursor 13 NP heeft bovendien een laag geluids- en trillingsniveau doordat de stoichiometrische verbranding werkt met een compressieverhouding van 12:1 (veel minder dus dan de verhouding van 17:1 bij dieselmotoren), en is dus intrinsiek stiller.

De IVECO Cursor 13 NP-motor wordt beschermd door twee patenten: het eerste, waarvoor de patentbescherming loopt, is de intern ontwikkelde pingelcontrole van FPT Industrial, die het mogelijk maakt om de prestaties te verhogen, de brandstofcompatibiliteit uit te breiden en de motor en driewegkatalysator te beschermen tegen misfiring.

Het tweede is de intern ontwikkelde reactieve luchtstroomregeling van FPT Industrial, een nieuwe stoichiometrische controlelogica die wordt toegepast tijdens het schakelen. Dat draagt bij tot de doorlopende koppelontplooiing tijdens het schakelen, wat de prestaties maximaliseert en de snelst mogelijke schakelovergangen verzekert. FPT Industrial heeft een patent aangevraagd voor dit systeem.

De Stralis NP 460 is de eerste aardgasvrachtwagen met de allernieuwste geautomatiseerde versnellingsbak, de HI-TRONIX-transmissie met twaalf verhoudingen, die de meest geavanceerde technologie in zijn klasse biedt met een efficiëntie van 99,7 procent, een uitzonderlijke duurzaamheid, een ongeëvenaarde versnellingsspreiding van 16,7 en een onovertroffen verhouding koppel/gewicht. Deze nieuwe transmissie reduceert de schakeltijden met 10 procent in vergelijking met het vorige model en biedt bijkomende mogelijkheden zoals een rockingmode, vier achteruitversnellingen en een nieuw gamma PTO's. De HI-TRONIX-transmissie wordt standaard gekoppeld aan een geïntegreerde hydraulische retarder en een vertrekhulp voor hellingen om de veiligheid van chauffeur en lading te verzekeren.

De Stralis NP 460 toont zich uitermate zuinig bij alle opdrachten, van middellange regionale routes tot internationaal langeafstandstransport. Naast zijn uitzonderlijke zuinigheid biedt de motor ook nog verbruiksbeperkende technologieën zoals de DRIVING STYLE EVALUATION om het rijgedrag van de chauffeur op te volgen en bij te sturen, de ECOSWITCH-snelheids- en koppelbegrenzer, ECOFLEET voor het meest efficiënte schakelpatroon, een geoptimaliseerde achterasverhouding, eco-banden met lage rolweerstand en de Fuel Consultancy Services van IVECO. Hij introduceert ook het geïntegreerde aandrijfsysteem HI-CRUISE, dat gps-gegevens gebruikt voor functies zoals een voorspellende snelheidsregelaar, schakelregeling en een verdere optimalisering van de eco-roll-functie.

 

TOTALE EIGENDOMSKOSTEN TOT 9 PROCENT LAGER DAN BIJ DIESELEQUIVALENT

De Stralis NP 460 is de ideale vrachtwagen voor langeafstandstransport: hij heeft uitstekende totale eigendomskosten en een comfortpeil, laadvermogen, prestatieniveau en veelzijdigheid op het niveau van een dieselvrachtwagen of beter. De nieuwe Stralis NP 460 kan de totale bezitskosten met maar liefst 9 procent terugdringen in vergelijking met een diesel, met betere dynamische prestaties als resultaat. Zo presteert de NP 460 nog beter dan de 7 procent lagere TCO van de Stralis NP 400 die vorig jaar werd gelanceerd.

Deze aanzienlijke TCO-besparing is te danken aan het efficiënte karakter van de Stralis NP 460, die tot 15 procent minder brandstof verbruikt. En bovendien ligt de aardgasprijs een stuk onder de dieselprijs. Die besparing kan nog verder worden geoptimaliseerd met de nieuwe TCO2 Live Fuel Consultancy Services, een exclusieve service van IVECO, die onder meer chauffeurs intelligente verslagen over hun rijstijl biedt, inclusief een score voor hun rijgedrag, een meting van het brandstofverbruik en de bandenspanning, de TCO2 ADVISER die brandstofbesparende tips geeft, de zuinigheidsgerichte opleidingen van TCO2 DRIVING en de exclusieve Uptime Guarantee-formule.

Andere factoren die bijdragen tot de uitzonderlijk lage bezitskosten zijn de lange service-intervallen: zij waren al de langste in de sector in de vorige versie en werden uitgebreid tot 90.000 kilometer, waardoor het voertuig meer tijd op de weg doorbrengt. Het ontbreken van complexe uitlaatgasnabehandelingssystemen zoals roetfilters en een actieve regeneratie(EGR) dragen verder bij tot de lage onderhoudskosten van de Stralis NP 460.

 

TCO-GERICHTE FLEETBEHEERSERVICES MET OPLOSSINGEN VAN MICHELIN

De nieuwe Stralis NP 460 introduceert drie innovatieve oplossingen uitgewerkt door MICHELIN om de integratie van het voertuig in het voertuigenpark en zijn efficiënte beheer te vergemakkelijken, en tevens de fleetmanager en de chauffeur te helpen om de beste prestaties en totale bezitskosten te verzekeren:

  • MyBestRoute helpt de chauffeur om de slimste route te kiezen.
  • MyInspection digitaliseert de inspectie van de voertuigen.
  • MyTraining biedt chauffeurs een gedigitaliseerde opleiding op maat van de Stralis NP 460.

De MICHELIN-oplossingen vullen de brandstofbesparende services van IVECO aan en dragen mee bij tot zijn leefbare en winstgevende rol in het voertuigenpark van de fleetoperator.

 

TANKCOMBINATIES OP MAAT VAN ELKE OPDRACHT

De Stralis NP 460 biedt een brede waaier aan tankcombinaties voor korte en lange ritten, zowel rechts als links gemonteerd, voor LNG of CNG om het voertuig af te stemmen op de vereisten van de klant. Bij standaard gelede vrachtwagens zijn de LNG-tanks verkrijgbaar in drie maten. Zo kan het voertuig worden gepersonaliseerd door ruimte vrij te maken op het chassis, die de klant nodig heeft voor zijn randapparatuur. De kleine tanks laten een meter plaats over, waar onderdelen zoals compressoren voor tankwagens kunnen worden gemonteerd. Ook kan het voertuig zonder de linkertank worden besteld om plaats vrij te houden voor grotere onderdelen of voor gewichtsgevoelige opdrachten. De Stralis NP 460 verzekert de allerhoogste flexibiliteit door nagenoeg eindeloze personaliseringsmogelijkheden.

HET DEALERNETWERK MET DE MEEST DOORGEDREVEN EXPERTISE EN ERVARING MET BETREKKING TOT AARDGAS

IVECO levert al meer dan twintig jaar aardgasvoertuigen en heeft dan ook het meest ervaren netwerk in de vrachtwagensector. De IVECO-dealers beschikken over een doorgedreven technische expertise en commerciële ervaring. Vandaag ondersteunen ze een voertuigenpark van 22.000 actieve aardgasvoertuigen in heel Europa, een aantal dat snel groeit aangezien steeds meer logistiek dienstverleners voor de duurzame optie gaan en overschakelen op aardgas voor hun voertuigenpark.

Enkele van de grootste transportleveranciers in Europa, zoals Transports Jacky Perrenot Group, Pe.Tra, Meyer Logistik, Grupo HAM en Jost Group, vertrouwen op IVECO en de Stralis NP 400 voor hun voertuigenparken. Nauwelijks een jaar na zijn lancering hebben al honderd klanten gekozen voor dit baanbrekende voertuig, goed voor een orderboek van 1.600 exemplaren.

IVECO_StralisNP (18).jpg