Persbericht

Iveco levert meer dan 200 zware trucks aan Brits ministerie van Defensie.

Iveco heeft de levering afgerond van zijn grootste bestelling ooit in het VK. Het ging om 206 Trakkers in de configuraties 6x6 en 8x8 ter ondersteuning van de Royal Engineers op missie.

De nieuwe voertuigen vervangen bestaande trucks. De eerste bestelling betrof 182 voertuigen in 6x6-configuratie. De voertuigen werden geleverd in vijf uitvoeringen, waarvan drie, de middelzware kipper, de kipper met grijparm en de kipper met kraan, onder coordinatie van Iveco. Twee andere uitvoeringen, een truck met apparatuur voor het boren van putten en een uitvoering met installatie voor de herstelling van bestrating, werden door ALC rechtstreeks in eigen beheer aangekocht.

De tweede bestelling was het resultaat van het succes van het 6x6-wagenpark in dienst. Gevraagd werd te voorzien in een vloot beveiligde kippers met grijparm voor inzet tijdens missies.

Omdat Iveco al een ballistische stalen cabine ontwikkeld had voor de Trakker, was de Trakker 8x8 een logische keuze voor die veeleisende functie. De bestelling werd rechtstreeks door het Britse ministerie van Defensie geplaatst. Iveco stond in voor alle opbouw- en aanpassingswerkzaamheden. Dat betekende het coördineren van vijf verschillende onderaannemers: GD (VK), Terex Atlas, Thompson Engineering, BI Engineering en KraussMaffei Wegmann.

In totaal zijn er nu 24 (beveiligde) kippers met grijparm in dienst. Het grootste deel van het wagenpark wordt ingezet tijdens missies, waar ze zeer positief onthaald worden. De bescherming die de stalen cabine, de slat armour-bepantsering en andere maatregelen bieden, bleken al zeer nuttig.

Daarmee rondt Iveco een reeks successen af die het de voorbije jaren boekte op het vlak van logistieke voertuigen, met onder meer belangrijke contracten in Frankrijk, Zwitserland, Duitsland en Spanje. De onderneming neemt momenteel deel aan een aanbesteding voor de levering van Trakkers aan de Noorse en Zweedse strijdkrachten voor de vervanging van voertuigen in hun logistieke vloot.

De Trakker werd ontwikkeld voor zware commerciële toepassingen, zoals inzet in steengroeven, maar door zijn betrouwbaarheid, veelzijdigheid en robuustheid bleek hij bijzonder geschikt voor aanpassing voor militaire toepassingen. Naast de Trakker biedt Iveco Defence Vehicles ook nog een High Mobility-gamma aan van speciaal voor militaire doeleinden ontwikkelde voertuigen in de configuraties 4x4, 6x6 en 8x8.

Die programma's laten zien hoe Iveco, door partnerverbanden aan te gaan in de industrie, voertuigen ter ondersteuning van militaire missies kan ontwikkelen en leveren met zeer betrouwbare en op maat gemaakte oplossingen tegen een concurrerende prijs en met krappe deadlines.