Europa heeft geen grenzen meer en tijdens onze reis denk ik dat ik al in Denemarken ben, maar ik ben nog in Duitsland. Die twee landen lijken in elkaar over te gaan.

 

Ze lijken echt heel erg op elkaar.

En dan zie ik het bord dat ons duidelijk maakt dat we Denemarken binnenrijden.

 

De radio blijft Duits spreken, de huizen veranderen, de natuur is nog steeds hetzelfde, de bewegwijzering die we door de grote voorruit zien verandert duidelijk.  Het zullen al die vreemde letters zijn, zoals Ø en Å. Ik herinner me niet of er andere landen zijn met dezelfde letters.  

Onze eerste bestemming is Odense: daar zit een IVECO-dealer.

 

Odense ligt op 350 kilometer afstand van Hamburg en we komen in het begin van de middag aan.

Het is een klein en rustig stadje waar een grote weg doorheen loopt. 

Onze Daily is een bekend gezicht daar. Dat ontdek ik tijdens mijn bezoek aan de dealer, waar ik met

Jack Fakkenor, Key Account Manager van Iveco in Denemarken, spreek.

 

Dit land is een belangrijke markt, met ongeveer 1000 verkochte Daily's van Iveco per jaar, tweede na Italië wat betreft het marktaandeel.  

Hier wordt dus hard gewerkt! Inderdaad is deze dealer geopend van 's morgens 7 uur tot 's avonds 22 uur om zijn klanten zowel vóór als na hun werktijden de beste service te bieden.

 

Jack vertelt me ook dat een andere sector sterk groeit voor Iveco in Denemarken: die van de autobussen, en voor hen (en inmiddels ook voor ons!) wil dat zeggen het merk Irisbus.

 

Ik zie buiten twee blauwe Daily's geparkeerd staan. Ze staan ter beschikking van de klanten die ze willen testen: om meer gerucht aan onze campagne te geven, plakken we er het adres van de facebookpagina van Iveco op. Dat staat goed!

 

Aan het einde van het bezoek merk ik op dat Jack een geborduurd Iveco-logo op de kraag van zijn hemd heeft: een echt een stijlvol detail. 

 

De tijd dringt en we moeten naar Kopenhagen: bij het vertrek toon ik de dames hoe de achteruitrijcamera werkt waarmee elke manoeuvre veel eenvoudiger wordt.

 

Onderweg houden we een groep werkende mensen aan en vertellen hen over ons project. Aan één van hen leg ik uit dat we alleen met zo'n comfortabel vervoermiddel als de Daily van Turijn naar Kopenhagen konden rijden.

 

Nadat we over een hele lange brug zijn gereden en in het Deense platteland terecht zijn gekomen, houden we nog een pauze in de buurt van een huis in aanbouw op zoek naar bouwvakkers die we kunnen interviewen.

 

We komen niet alleen hele aardige bouwvakkers tegen, maar ze hebben ook nog een Iveco!

 

's Middags komen we in de stad aan. We zitten echt centraal.

Het is voor mij de eerste keer dat ik in Kopenhagen ben: het is prachtig.

 

De moderne architectuur gaat goed samen met de historische gebouwen en ik vind dat deze stad ook goed bij de nieuwe Daily past, misschien wel omdat we tijdens deze reis zeer nauw samenleven. Zou het gewenning zijn?

 

 

En ook wij voelen ons op ons gemak: alle werkende mensen die we tegenkomen zijn erg aardig. (Of nemen graag onze petjes aan?  Deze vraag zal nooit beantwoord worden!). 

 

Misschien ligt het aan de charme van Noord-Europa, misschien de prikkelende lucht,  maar vandaag gaan we de rapheid van onze Daily testen!

We zetten een parcours met bochten uit op een grote open plek in de buurt van de haven en we doen een kleine slalom.

 

Erica biedt zich (bijna) spontaan aan.

Ook Erica heeft geen problemen met snelle manoeuvres.

 

De test is geslaagd, voor haar en voor de Daily, alweer!

 

Voordat het donker wordt, wil ik een paar 'portretten' van onze Daily maken: ik profiteer van de laatste Scandinaafse zonnestralen en breng hem naar de meest uiteenlopende plekken om een paar foto's te nemen.

 

Ook aan deze etappe is een eind gekomen: ik geniet van de zonsondergang met een lekker biertje en zeg goedenacht tegen mijn Daily die zich ondertussen opmaakt voor Stockholm, de laatste rit van onze reis.

 

Het begint tijd te worden om de balans op te maken en herinneringen op te halen. Iemand is al bezig met het op een rij zetten van de gezichten en de situaties die we de afgelopen dagen beleefd hebben. Ik verklap niks.

 

Web Part Error: A Web Part or Web Form Control on this Page cannot be displayed or imported. The type could not be found or it is not registered as safe. Correlation ID: 242dfc9e-c953-8089-37b2-c3dc4f4bdd3d.