Lehdistötiedote

Stralis Natural Power Euro VI: säästää ympäristöä ja rahaa

Stralis Natural Power Euro VI on Ivecon uusi maakaasukäyttöisten raskaiden ajoneuvojen mallisto. Malliston ensimmäiset ajoneuvot on jo lähetetty eurooppalaisille asiakkaille. Iveco on työskennellyt jo pitkään vaihtoehtoisten polttoaineiden asettaman haasteen parissa.

Työ on kohdistettu erityisesti sellaisten sektorien kuljetustehtäviin kuten jakeluun, lyhyisiin ja keskipitkiin kuljetusmatkoihin sekä kunnallispalveluihin kuten jätteenkeräykseen ja -kuljetukseen. Tämän viimeisimmän kehitysaskeleen myötä Iveco varmistaa johtoasemansa vaihtoehtoisen polttoainetekniikan alalla. Iveco tarjoaa täyden valikoiman maakaasukäyttöisiä busseja sekä kevyitä, keskikokoisia ja raskaita kaupallisia ajoneuvoja.

Tähän mennessä on myyty yli 12 000 ajoneuvoa, joista 2 000 myytiin vuonna 2013. Stralis Natural Power Euro VI -tuotemalliston 2- ja 3-akseliset kuorma-autot ja 2-akseliset traktorit tyydyttävät Iveco-asiakkaiden kaikki tarpeet. Ajoneuvot on valmistettu Ivecon Madridin tehtaalla samalla kokoonpanolinjalla kuin dieselmallit, ja niissä on Cursor 8 Natural Power -moottorit, jotka vaihtelevat 270 hevosvoimasta 330 hevosvoimaan. Nämä moottorit yhdistetään 16-vaihteiseen manuaaliseen ZF-vaihteistoon tai 6-vaihteiseen Allison-automaattivaihteistoon, jossa on hydraulinen momentinmuunnin.

CNG-malleissa (paineistettu maakaasu) on 400 - 1 300 litran yleinen polttoainesäiliötilavuus ja asetteluja, joita voidaan muokata asiakkaan tarpeiden mukaan. CNG-version lisäksi Stralis Natural Power on myös saatavissa keskipitkille ja pitkille matkoille LNG:llä (nesteytetty maakaasu) varusteltuna, jolloin toimintamatka on 750 km. AT440S33T/P LNG -traktorin standardikokoonpanossa on 4 x 70 -litraiset CNG-tankit ja 525-litrainen LNG-kylmätankki. Maakaasua säilytetään nestemäisessä tilassa -130 °C:ssa ja 9 baarin paineessa, ja se muutetaan kaasuksi ennen kuin se ruiskutetaan moottoriin.

Iveco on ainoa Eurooppalainen valmistaja, joka on varmistanut CNG-teknologiastrategiansa Euro V:n ja Euro VI:n vaihdoksessa: FPT Industrial-maakaasumoottoreille on ominaista stoikiometrinen palaminen, toisin sanoen kemiallisesti tasapainoinen ilma-polttoaine-suhde; 100 % maakaasua polttoaineena käyttävä; Otton sykli ja sytytystulpat sytyttävät ilman ja polttoaineen sekoituksen, joka ruiskutetaan ohjaimen kautta, joita on kaksi sylinteriä kohden. Passiivinen kolmitoimikatalyytti käsittelee pakokaasun, joten mitään lisäaineita ei vaadita.

Tässä ajoneuvossa on useita etuja sekä ympäristön säästämisen että asiakkaan tuottojen kannalta. Päästöjen kannalta Euro VI -maakaasumoottorit ovat huomattavasti ”vihreämpiä" kuin vastaavat Euro VI -dieselmoottorit. Maakaasu on täysin puhdas polttoaine sen takia, että sen hiukkaspäästöt (- 95 % dieseliin verrattuna) ja NOx (-35 %) on saatu erittäin alhaisiin lukemiin. Lisäksi nämä ajoneuvot mahdollistavat hiilidioksidipäästöjen vähentämisen 10 %:lla tai jopa 100 %: lla jos käytetään biometaania.

Ivecossa on suunnitteilla myös hiljaisempaa ajoneuvoa, jonka äänipäästöt olisivat keskimäärin 5 desibeliä alhaisemmat dieselmalleihin verrattuna, mikä tekee siitä täydellisen jätteenkeräystä ja yöjakelua varten. Kustannustehokkuuden kannalta TCO-säästöjä (yhteenlasketut omistuskustannukset) voi tulla jopa 10 %. Maakaasun alhaisempi hinta dieseliin verrattuna tarkoittaa parempaa tuottavuutta, mikä saa aikaan jopa 40 % säästöt polttoainekuluissa, mikä on tärkein tekijä TCO:n kannalta.