Persbericht

Solutrans 2017: energietransitie centraal op de IVECO-stand
Op de veertiende editie van Solutrans, die van 21 tot 25 november aanstaande plaats vindt in het tentoonstellingspark Lyon-Eurexpo, zullen diverse nieuwigheden in wereldpremière worden voorgesteld. De energietransitie is intussen een feit in de sector van het goederenvervoer. Daarom engageert IVECO zich alsmaar meer om hoogtechnologische oplossingen aan te bieden.

Behalve de voertuigen die worden tentoongesteld in samenwerking met opbouwers, schuift Iveco daarom zijn onbetwiste leiderschap in alternatieve aandrijftechnologieën naar voren: de stand bestaat voor meer dan de helft uit alternatief aangedreven voertuigen (CNG, LNG, elektriciteit). Die golf van alternatieve energiebronnen draagt bij tot een duurzaam transport.

 • Een stand die volledig in het teken van duurzame ontwikkeling en alternatieve aandrijvingen staat 
 • De nieuwe Stralis NP 460, uitgerust met de Cursor 13-motor: vermogen in zijn zuiverste vorm
 • De Stralis X-WAY, voor een nieuwe benadering van werftoepassingen, waaronder een exclusieve versie op aardgas 
 • Het nieuwe ‘Daily Blue Power’-gamma, verkrijgbaar in drie milieuvriendelijke versies voor onbeperkte leveringen in de stad
 • De Eurocargo, “de vrachtwagen waar de stad van houdt”, met een nieuwe, exclusieve versie met integrale pneumatische ophanging 


Technologische innovatie en duurzame ontwikkeling staan al meer dan twintig jaar centraal in de strategie van IVECO en dat is tijdens de veertiende editie van Solutrans niet anders, want het merk zal aanwezig zijn met een stand van 1.600 m² (Hall 5). Op die stand, die maar liefst 40 procent groter is dan tijdens de vorige edities, stelt IVECO heel wat producten voor: 

 • 5 nieuwe Daily’s
 • 1 Eurocargo
 • De nieuwe Stralis XP en NP
 • De IVECO Z Truck (conceptvrachtwagen)
 • Diverse CNG-motoren

Ook de carrosseriebouwers krijgen een ereplaats met in avant-première op de stand:

 • Een bestelwagen met werkplaatsuitrusting van SORTIMO op basis van de Daily Blue Power
 • Een aluminium laadbak met koffer op basis van de Daily Blue Power
 • Een takelwagen met plateau van EQUIPMEN op basis van de Daily
 • Een elektrische betonmixer van CIFA op basis van de Stralis X-WAY Natural Power
 • Een betonmixer van LIEBHERR op basis van de Stralis X-WAY
 • Een arm van DALBY op basis van de Stralis X-WAY

Michelin Solutions presenteert er ook zijn nieuwe digitale services, die speciaal voor de nieuwe Stralis NP 460 werden ontwikkeld om chauffeurs en fleetmanagers te helpen om zo veel mogelijk profijt te halen uit dit voertuig en zijn integratie te vergemakkelijken:

 • MyBestRoute, om de beste route te kiezen 
 • MyInspection, om de inspectie van de voertuigen te digitaliseren
 • MyTraining, om chauffeurs een digitale opleiding op maat van de Stralis NP 460 te bieden 

Bezoekers kunnen eveneens terecht in de Business Up-ruimte, met een maquette op ware grootte om zich volledig te laten onderdompelen in dit nieuwe, revolutionaire aanbod. 

Op de buitenpiste zijn nog andere voertuigen beschikbaar voor een kennismaking:

 • Stralis X-WAY, Stralis XP en Stralis NP
 • Daily Natural Power, Daily All Blacks, Daily met verlaagd opbouw, Daily Hi-Matic 
 • Eurocargo NP

Iveco, al twintig jaar lang de onbetwiste marktleider op het gebied van aardgasvoertuigen, was tevens ‘s werelds eerste constructeur die het potentieel van aardgas inzag. Dankzij die voorzienigheid heeft de onderneming intussen een compleet gamma vrachtwagens, bestelwagens en bussen op aardgas kunnen uitbouwen. Het merk stelt zijn stand dan ook in het teken van milieuvriendelijkheid en duurzame ontwikkeling: meer dan de helft van alle tentoongestelde voertuigen rijdt op aardgas.


DAILY BLUE POWER: VOOR ONBEPERKTE LEVERINGEN IN DE STAD

Iveco bevestigt zijn engagement op het gebied van de energietransitie door in avant-première zijn gloednieuwe ‘Daily Blue Power’-gamma voor te stellen in een speciaal daartoe voorziene ruimte. Deze Daily Blue Power leent zich perfect voor transporten in en om de stad en heeft op elk uur van de dag toegang tot de stad, waardoor transportoperatoren geen rekening meer hoeven te houden met milieubeperkingen. Het Daily Blue Power-gamma is uniek op de markt en biedt klanten de vrije keuze tussen drie verschillende technologieën, die inspelen op alle mogelijke gebruikstoepassingen:

 • De Daily Hi-Matic Natural Power 

Als eerste licht bedrijfsvoertuig op gecomprimeerd aardgas koppelt hij de exclusieve Hi-Matic-achttrapsautomaat aan de 3 liter grote F1C-motor, die een vermogen van 136 pk en een koppel van 350 Nm levert. Hij wordt beschouwd als de beste motor in zijn klasse en verzekert optimale prestaties zonder compromissen.

 • De Daily Euro 6 RDE 

Dit lichte bedrijfsvoertuig met dieselmotor is het meest geavanceerde op de markt en werd als eerste getest en gekeurd om te beantwoorden aan de nieuwe RDE-normen (Real Driving Emissions). Het neemt daarmee drie jaar voorsprong op de nieuwe milieudoelstellingen die pas in 2020 van kracht worden. De Daily Euro 6 RDE wordt aangedreven door de 2,3 liter grote F1A-motor van IVECO, die in 2016 volledig werd herwerkt. Door een grotere cilinderinhoud aan te bieden dan zijn concurrenten, garandeert hij erg lage emissiewaarden en een inherent lage stikstofuitstoot in reële rijomstandigheden. Hij kan bovendien schermen met een geavanceerde uitlaatgasnabehandeling met SCR-katalysator (Selective Catalytic Reduction), die voortbouwt op 25 jaar merkervaring met deze technologie.

 • De Daily Electric

De Daily Electric, die sinds 2009 op de markt is en sindsdien voortdurend werd verbeterd, heeft zijn publiek veroverd dankzij zijn hoge mate van efficiëntie, zijn beproefde betrouwbaarheid en zijn totale respect voor het milieu, dat ook betrekking heeft op zijn 100 procent recycleerbare batterijen. Dit voertuig vergemakkelijkt elke rit, zelfs in steden waar erg strenge emissieregels gelden. Hij haalt een rijbereik van 200 kilometer in de stad en de prestaties van zijn batterijen worden op elk moment geoptimaliseerd. De batterijtechnologie verzekert een uitstekend nuttig laadvermogen en kan in nauwelijks twee uur worden opgeladen aan een snellader. De rijmodus ‘Eco-Power’ en de remenergierecuperatie versterken zijn efficiëntie.


DE EUROCARGO MET PNEUMATISCHE OPHANGING RONDOM

De Eurocargo, die tijdens de vorige editie van Solutrans reeds werd bekroond met de titel van ‘Vrachtwagen van het Jaar’, is dit jaar opnieuw te zien op het salon, dit keer in een exclusieve versie met pneumatische ophanging rondom. Door zijn comfort, ergonomie en veiligheid naar een hoger niveau te tillen, werpt het medium-gamma van IVECO zich op als de ideale partner voor distributietransport: de vrachtwagen waar de stad van houdt.

Met zijn pneumatische ophanging rondom dringt de Eurocargo zijn geluids- en trillingsniveau gevoelig terug, met een onverstoorbaar rijcomfort als resultaat. De ophanging toont zich bovendien bijzonder veelzijdig want de Eurocargo hoeft zich voortaan geen zorgen meer te maken over de verschillende laad- en loshoogtes aan laadkades. Op veiligheidsvlak biedt de Eurocargo bovendien een vlakke chassishoogte, ongeacht de laadomstandigheden: de hoogte van de voor- en achteras is voortaan identiek om zowel de chauffeur als de externe operatoren een maximale sereniteit te bieden. 

Deze versie, die speciaal werd ontwikkeld voor distributietransport en die verkrijgbaar is zonder specifieke aanpassingen, beschikt over een pneumatische ophanging rondom, die een totaal gewicht van 7,5 ton kan ondersteunen, 400 kilogram meer dus dan dat van de standaardophanging. De chassishoogte van 930 mm kan met 80 mm verlaagd of 120 mm verhoogd worden. De Eurocargo Full Air Suspension is verkrijgbaar in versies van 18 en 19 ton en met motoren van 250, 280 of 320 pk. Hij vult het gamma aan en beantwoordt aan de specifieke eisen van distributieoperatoren, die regelmatig te maken krijgen met problemen qua gewicht en variabele hoogte. 

De Eurocargo wordt gebouwd in de IVECO-fabriek van Brescia (Italië). Hij werd bekroond met de zilveren medaille van het programma World Class Manufacturing (WCM) en is de ideale partner voor transportopdrachten in de stad. Hij toont respect voor mens en milieu en kan een laag brandstofverbruik voorleggen. Tegelijk bevestigt hij zijn uitstekende wendbaarheid en veelzijdigheid om zich op te werpen als de onbetwiste marktleider in Europa. 


DE STRALIS NP CURSOR 13 EN X-WAY IN DE KIJKER

IVECO zet ook twee onmisbare nieuwigheden voor het segment van de zware vrachtwagens in de kijker: de Stralis NP Cursor 13 en de Stralis X-WAY.

Naar aanleiding van de groeiende vraag naar LNG-voertuigen in Europa – die door het Duitse Federale Ministerie van Transport en Digitale Infrastructuur (BMVI) werd geïdentificeerd als de beste oplossing voor het wegtransport op korte termijn en voor de komende tien tot vijftien jaar – eist IVECO opnieuw een hoofdrol op door een nieuwe versie van zijn Stralis Natural Power voor te stellen, uitgerust met de gloednieuwe IVECO CURSOR 13-motor. 

Met twee LNG-tanks voor een rijbereik dat recent werd getest en meer dan 1.500 kilometer kan bedragen, meet de meest milieuvriendelijke vrachtwagen ooit zich een motor van de nieuwste generatie aan. De IVECO Cursor 13-motor, die wordt gebouwd in de fabriek van FPT Industrial in Bourbon-Lancy in Frankrijk, levert voortaan een vermogen van 460 pk voor een koppel van 2.000 Nm. 

Dankzij het gebruik van aardgas van fossiele oorsprong ligt de CO2-uitstoot van de Stralis NP tot 10 procent lager dan bij zijn tegenhangers op diesel. Door gebruik te maken van biomethaan, een brandstof verkregen door hergebruik van afval, kan die daling zelfs oplopen tot 95 procent. De uitstoot van fijn stof is verwaarloosbaar en de NOx-uitstoot tijdens langeafstandsritten wordt gehalveerd in vergelijking met diesel. Bovendien toont de vrachtwagen zich veel stiller: het geluidspeil ligt ongeveer 50 procent lager, waardoor leveringen in de stad veel serener verlopen.

IVECO onthult in wereldpremière ook zijn gamma voor professionals uit de logistiek- en bouwsector. Het Stralis X-WAY-gamma wordt uitgebreid en positioneert zich als het ideale voertuig voor weg- en terreintoepassingen. Met zijn ongeëvenaarde laadvermogen in dit segment combineert hij de jongste IVECO-technologieën op het gebied van brandstof en veiligheid, terwijl hij tevens over het meest robuuste chassis van het merk beschikt. Hij is beschikbaar in drie groottes (9, 11 en 13 liter) en garandeert een oplossing op maat van elke toepassing om zo uitstekende prestaties neer te zetten in termen van brandstofverbruik en motorrendement. Door ook een aardgasversie aan te bieden, brengt dit voertuig een revolutie teweeg in de sector en biedt hij een milieuvriendelijk alternatief voor dit type van toepassing.

De moduleerbare lay-out van de Stralis X-WAY, die zich voornamelijk toespitst op het type van missie, verzekert een maximale flexibiliteit om zich aan nagenoeg alle vereisten aan te passen. Hij is leverbaar in verscheidene versies: bakwagen en trekker met diverse assen, ophangingstypes, configuraties, motoren en transmissies, met de hydrostatische Hi-Traction-aandrijving, een brede waaier motoren en aftakassen (PTO) op de transmissie en diverse homologaties voor gebruik op de weg en het terrein. 

De jongste telg van IVECO, die van de band rolt bij IVECO Madrid en die recent de gouden medaille won in de World Class Manufacturing-wedstrijd, positioneert zich als het ideale voertuig voor werftoepassingen. 


IVECO Z TRUCK: DE TOEKOMST VAN HET TRANSPORT VOOR HET EERST IN FRANKRIJK

De conceptvrachtwagen IVECO Z TRUCK, die voor het eerst werd voorgesteld op de IAA van Hannover 2016, komt nu voor het eerst ook naar Frankrijk. Deze vrachtwagen met nuluitstoot blikt vooruit op de overgang naar schone energiebronnen en autonoom rijden voor een uiterst duurzaam transport.

Dit innovatieve concept vormt een gedurfde stap naar de toekomst door het gebruik van alternatieve energiebronnen, nieuwe technologieën en een autonome rijmodus die het leven in de vrachtwagen sterk zullen veranderen. Voor deze revolutionaire vrachtwagen werden niet minder dan 29 patenten aangevraagd.

De IVECO Z TRUCK beschikt onder meer over een LNG-motor van de nieuwste generatie, die wordt gevoed met biomethaan, afgeleid van geraffineerde biogassen. Deze brandstof, die bij CNH Industrial een sleutelrol speelt in het onderzoek naar duurzaam transport met nuluitstoot, garandeert een uiterst lage uitstoot van CO2 en fijn stof. Wanneer hij op LNG rijdt, levert hij 460 pk en 2.000 Nm aan koppel. Hij werkt samen met de gerobotiseerde 16-versnellingsbak met Powershift voor de hogere versnellingen.

De IVECO Z TRUCK biedt:

 • Geen CO2-uitstoot dankzij de geoptimaliseerde LNG-technologie en het gebruik van biomethaan. Het conceptvoertuig werd afgeleid van een vrachtwagen op bio-LNG met gehomologeerde tanks, een geoptimaliseerde stroomlijn en een systeem dat restwarmte recupereert. Het is in staat om goederen over erg lange afstanden te vervoeren dankzij een rijbereik van 2.200 kilometer en stoot daarbij nagenoeg geen CO2 uit. 

 • Geen ongevallen dankzij het gebruik van spitstechnologieën voor een autonome besturing. Deze systemen zullen de rol van de chauffeur veranderen: hij wordt eerder een logistieke operator aan boord.

 • Geen stress en tijdverlies dankzij een chauffeurgericht ontwerp: de cabine wordt verlost van de klassieke beperkingen en kan zijn configuratie aanpassen aan verschillende gebruiksomstandigheden (rijden, autonoom rijden, administratieve taken, rust). De HMI-interface (Human Machine Interface) past de verspreiding van informatie aan naargelang de behoeften van het moment: de juiste informatie op het juiste tijdstip op de juiste plaats.