Persbericht

Pantservoertuigen van Iveco in militaire parade op het Rode Plein in Moskou

Pantservoertuigen van Iveco hebben deelgenomen aan de enorme militaire parade op het Rode Plein in Moskou ter gelegenheid van de 67e verjaardag van de Russische overwinning in de Tweede Wereldoorlog. De parade van dit jaar was een historische gebeurtenis. Voor de eerste maal figureerden er namelijk pantservoertuigen van buitenlandse makelij in de viering van de overwinning op het nazisme, die traditioneel plaatsvindt op het meest bekende plein van Moskou.

De Iveco LMV (Light Multirole Vehicle) – bekend onder de naam ‘Lince’ in het Italiaanse leger en ‘Panther’ in het Britse leger – is een nieuwe generatie van lichte pantservoertuigen. Het ontwerp combineert de beweeglijkheid van een terreinwagen met de bescherming van een pantserwagen. De LMV ondersteunt verschillende legers die ingezet worden in vredehandhavingsmissies.

De deelname van de Iveco LMV in Ruslands bekendste militaire parade is een gevolg van het contract dat Iveco Defence Vehicles in juni 2011 afsloot met Oboronservice, een bedrijf dat beheerd wordt door het Russische ministerie van Defensie. Het contract voorziet in een industriële samenwerking tussen Iveco en Oboronservice, waarbij geleidelijk overgegaan wordt tot de lokale productie van een speciaal voor de Russische markt ontwikkelde LMV. De eerste batch van 100 voertuigen wordt op dit moment afgewerkt en het is de bedoeling om de productie op te voeren tot 300 à 500 voertuigen per jaar.

De LMV, die ontworpen en geproduceerd wordt door Iveco Defence Vehicles in Bolzano, gebruikt gesofisticeerde technologieën om uitstekende mobiliteit, betrouwbaarheid en bescherming tegen mijnen te bieden, zoals al ruimschoots aangetoond werd in de verschillende missies waarin het voertuig wordt ingezet. Er werden al meer dan 3000 eenheden verkocht aan tien Europese landen.

Alles werd gedaan om de binnenkant van de cabine veilig te maken en een zo groot mogelijke bescherming te bieden tegen ontploffende antipersoonsmijnen, antitankmijnen of bermbommen. De volledige cabinestructuur is ontworpen om energie te absorberen en te verspreiden. Zelfs de zetels zijn voorzien van speciale dempers.

De LMV is een zeer mobiel en wendbaar voertuig, dat ingezet kan worden in de meest uiteenlopende weersomstandigheden (in extreme temperaturen van +49° tot -45°C) en alle soorten terrein. De basisuitvoering heeft een brutogewicht van 7000 kg en een nuttige lading van 2300 kg. De LMV is ook ongelofelijk betrouwbaar, en zijn kostenefficiënte en eenvoudige onderhoud verzekert een vlotte logistieke ondersteuning en lage werkingskosten.