Persbericht

IVECO Stralis NP bereikt recordbrekende afstand op een enkele vulling van LNG

​​Stralis NP 460pk 4x2 trekker reist van Londen naar Madrid op aardgas, zonder bij te tanken Brussel, 22 oktober 2018


Een IVECO Stralis NP 460pk-truck uit het Verenigd Koninkrijk heeft de langste reis ooit over de weg voltooid met één enkele tankbeurt van LNG om de geschiktheid van voertuigen op aardgas voor binnenlands en Europees wegtransport te demonstreren.

Op weg van Londen trok de Stralis NP 4x2-trekker een drieassige bakwagen-aanhanger met een maximaal gewicht van 30 ton. Na een korte overtocht met de veerboot van Dover naar Calais, voltooide het de weg van 1.728 km zonder bij te tanken - waarmee het officiële bereik van 1.600 km werd overschreden om een nieuw afstandsrecord in te stellen. Dit komt neer op een indrukwekkende LNG-brandstofkostenbesparing van circa €225 voor de heenreis, oftewel 40%, tegenover Diesel.

Martin Flach, Directeur alternatieve brandstoffen van IVECO, zegt: "Vorig jaar voltooiden we de reis John O'Groats naar Land's End op een enkele tankbeurt in een 400 hp Stralis NP, maar deze keer wilden we de lat nog hoger leggen. Het was een kans om te demonstreren hoe zuinig de Stralis NP is en om onze nieuwste 460 pk gasmotor tot het uiterste te testen.

"We hebben de tank bijgevuld voordat we Londen verlieten, en de eerste tankbeurt was in Madrid twee en een halve dag later. De 100 % Natural Power betekent geen diesel of AdBlue om zorgen over te maken, waardoor het de eenvoudigste oplossing is voor zowel de wagenparkbeheerder als de bestuurder".

Ondanks het zware verkeer aan de Engelse kant van het Kanaal, de sterke wind in Frankrijk en het heuvelachtige Spaanse deel van de route, noteerde de Stralis NP een indrukwekkend gemiddeld brandstofverbruik van 22,6 kg per 100 km.

Voorafgaand aan de reis heeft IVECO de reis zorgvuldig gepland met behulp van MyBestRoute: een web-gebaseerde applicatie ontwikkeld door Michelin voor Stralis NP klanten. Het stelt chauffeurs en wagenparkbeheerders in staat om de optimale route te kiezen voor elke Europese reis, inclusief het plannen van LNG-tankstations en het schatten van de totale kosten van de reis voor diesel- en aardgasauto's.

IVECO gebruikte de reis om aan te tonen dat aardgas - inclusief CNG, LNG en biomethaan - allen haalbare, realistische, veilige en kostenefficiente alternatieven zijn voor diesel, verkrijgbaar bij een groeiend netwerk van brandstofleveranciers in het Verenigd Koninkrijk en het ganse continent.

Vergeleken met een gelijkwaardige Euro VI-diesel, stoot een Stralis NP op LNG ongeveer 90 procent minder NO2-emissies uit, 99 % minder zwevende deeltjes en tot 15 % minder CO2 - tot 95 %minder CO2 bij gebruik van biomethaan.

De Stralis NP is verkrijgbaar als 4x2 en 6x2 trekker, met vermogens van 400 of 460 pk. IVECO biedt ook middelgrote en grote bakwagens aan op aardgas, samen met een uitgebreid gamma Daily Natural Power lichte bedrijfsvoertuigen van 3,5 tot 7,2 ton. Alle modellen zijn vandaag beschikbaar– en versterken de positie van IVECO als een echte partner voor duurzaam transport.

IVECO was de eerste producent van bedrijfsvoertuigen die in 1991 naar het potentieel van aardgas keek - een stap waarmee het bedrijf een volledig assortiment aardgastrucks, bestelwagens en bussen kon ontwikkelen. Momenteel zijn meer dan 25.000 IVECO-voertuigen op gas in gebruik.