Persbericht

Daily CNG Stad Eeklo

Stad Eeklo zet milieubeleid verder uit met aanschaf van vierde Iveco Daily op aardgas (CNG)

 

Wagen op aardgas voor stedelijke groendienst

 

Iveco dealer, Garage Van Nevel uit Aalter, heeft een nieuwe bestelwagen voor de groendienst geleverd. De wagen rijdt op CNG (compressed natural gas of gewoonweg aardgas). Het is de vierde Iveco bestelwagen van de stad die op deze milieuvriendelijke brandstof rijdt.

Het voertuig, een chassis met dubbele cabine, is bedoeld voor de groendienst. Het nieuwe voertuig kan zes passagiers meenemen.

Stad Eeklo beschikt ook over kleinere CNG-bestelwagens, die hoofdzakelijk gebruikt worden door de werkcontroleurs.

 

 

Waarom CNG?

 

De heer Dirk Van Damme, hoofd administratie technische dienst, zegt het volgende: “Voor de technische dienst is het niet voordelig om te kiezen voor een dieselvoertuig omdat zij meestal enkel korte afstanden gereden worden. Een diesel stoot veel roet en fijn stof uit en dit wordt tegengehouden door een roetfilter. Een dergelijke roetfilter is weliswaar niet echt geschikt voor korte afstanden en biedt bijgevolg voor onze verplaatsingen geen enkel milieuvoordeel.”

Hij zegt verder: “Een benzinemotor is voor korte afstanden meer aangewezen dan een dieselmotor. Maar een benzinemotor verbruikt dan weer meer brandstof dan een dieselmotor én er is meer CO2-uitstoot dan bij diesel. CO2 is een broeikasgas en zorgt voor de opwarming van de aarde. In het kader van het lokaal KyotoProtocol – ondertekend door de stad Eeklo in 2008 – is het daarom aangewezen niet voor benzine als brandstof te kiezen.”

 

ALTERNATIEF = CNG (Compressed Natural Gas) (aardgas)

 

CNG is samengeperst aardgas (methaan). Dit wordt in cilinders samengeperst voor het gebruik als autobrandstof. CNG is het schoonste verkrijgbare (fossiele) alternatief voor de huidige autobrandstoffen. De actieradius van een aardgasvoertuig ligt meestal rond de 250 km.

 

Voordelen aardgas:

 

  • rijden op aardgas is goedkoop
  • rijden op aardgas vermindert de uitstoot van fijn stof en stikstofoxiden tot nihil. Er is geen uitstoot van kankerverwekkende stoffen zoals bij diesel en benzine.
  • rijden op aardgas vermindert de CO2-uitstoot op de hele keten, van productie tot de uitlaat, met 12% t.o.v. diesel en 27% t.o.v. benzine
  • de wereldaardgasvoorraden zijn veel groter dan de olievoorraden
  • rijden op aardgas betekent kiezen voor een veilige brandstof.

 

Aardgas tanken

 

Het aantal openbare aardgastankstations groeit in België, onder andere door de investeringen en plannen van Dats24 (http://www.dats24.be/dats/static/cng-de-schoonste-brandstof_n.shtml). Stad Eeklo opteerde voor een slowfill-installatie geleverd door Ecofillco uit Anzegem (http://www.ecofillco.be/ecofillco.htm). Ze is aangesloten op het aardgasnet. Het vullen van de tank bij dergelijke installatie duurt ongeveer 4 uur. De voertuigen van de stad Eeklo worden om beurt ’s avonds aan de vulslang gekoppeld en de ochtend nadien ontkoppeld. Hierdoor gaat er geen werktijd verloren.

Er is ook geen enkel risico op het overvullen van de druktanks of het loskomen van het vulslang.  Het tanken van CNG is veel veiliger dan het vullen van een benzinetank.

 

Iveco aanbod in CNG/LNG/Electric

 

Iveco bevestigt hiermee tevens zijn voortrekkersrol in het aanbieden van een volledig gamma bedrijfsvoertuigen (Daily, Eurocargo en Stralis) die geschikt zijn om op aardgas te rijden. Op de Rai tentoonstelling eerder dit jaar in Amsterdam, heeft Iveco een langeafstand trekker getoond, als af fabriek oplossing, op LNG (Liquid Natural Gas) die een autonomie van 1.000 km toelaat.

In het Daily gamma is ook de Daily Electric, met een volledige elektrische aandrijving leverbaar. Een aantal van deze “zero emissie” voertuigen zijn operationeel in België.